Web Analytics
Zelenski u Parlamentu Ukrajine predstavio 'plan pobede' - BetaRS

Zelenski u Parlamentu Ukrajine predstavio 'plan pobede'

Svet | Izvor: Beta | 16.10.2024 | access_time 17:30
Zelenski u Parlamentu Ukrajine predstavio 'plan pobede'
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u Parlamentu  u Kijevu predstavio svoj "plan pobede", piše ukrajinski list Kijev Independent.

Predlog se sastoji od pet tačaka: Poziv za pridruživanje NATO-u, Odbrambeni aspekt, Odvraćanje ruske agresije, Ekonomski rast i Saradnja i posleratna bezbednosna arhitektura.

Plan uključuje tri tajna dodatka koji su predstavljeni međunarodnim partnerima.

David Arakhamia, šef poslaničke grupe vladajuće stranke, rekao je da će poverljivi delovi biti predstavljeni liderima parlamentarnih stranka.

"Ako plan bude podržan, možemo da okončamo rat najkasnije sledeće godine", rekao je Zelenski u prisustvu komandanta ukrajinske vojske Oleksandra Sirskog, šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova i nekih diplomata država Zapada.

"Plan pobede Ukrajine je plan za jačanje naše države i naše pozicije. Treba da budemo dovoljno jaki da okončamo rat, i da se ​​postaramo da Ukrajina ima sve svoje mišiće", dodao je on.

Zahev Ukrajine za ulazak u NATO stavljen je na vrh liste.

Kijev je podneo zahtev za pridruživanje u septembru 2022, ali još nije dobio jasan odgovor.

Zelenski takođe rekao da razume da je članstvo u NATO-u stvar budučnosti, a ne sadašnjosti, ali je dodao da bi zahtev za prijem pokazao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu grešku "njegovih geopolitičkih proračuna".

Druga tačka naglašava potrebu da se rat "dovede na rusku teritoriju", kao na primer tokom ukrajinskog napada na ruski region Kursk koji traje od avgusta.

To će sprečiti stvaranje mogućih "tampon zona" na ukrajinskoj teritoriji.

U toj tački se takođe poziva na ukidanje ograničenja za napade dugog dometa na teritoriju Rusije, dodatno snabdevanje dalekometnim oružjem i podršku Zapada u obaranju ruskih raketa i dronova iznad Ukrajine.

Dodatna podrška u ukrajinskim kopnenim snagama, protiv-vazduhoplovne odbrane, investicije u odbranu i obaveštajna saradnja pomoći će jačanju Ukrajine i odvratiti rusko stanovništvo od "ideologije rata", rekao je Zelenski.

Treća tačka se odnosi na "nenuklearno odvraćanje" čiji će jedan deo ostati poverljiv.

Ukrajina predlaže "sveobuhvatni nenuklearni paket strateškog odvraćanja na svojoj teritoriji" koji bi je zaštitio od buduće agresije.

Četvrta tačka se bavi ukrajinskim korišćenjem prirodnih resursa, kao što su uranijum, titanijum i litijum koji predstavljaju potencijal ekonomskog rasta za Kijev i Evropsku uniju.

Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkom ulaganju i korišćenju ovih resursa sa EU i SAD.

Ta tačka dalje poziva na jačanje međunarodnih sankcija Rusiji kako bi se potkopala njena sposobnost da održi svoju agresiju.

Četvrta tačka sadrži i poverljive stavke koje su podeljene sa zapadnim saveznicima.

Peta tačka se tiče ukrajinske posleratne bezbednosne arhitekture.

Zelenski je rekao i da se Kijev može pohvaliti velikom i iskusnom vojnom silom koja može da ojača NATO i bezbednost Evrope.

"Ako Putin ostvari svoje sulude geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to će stvoriti neodoljiv utisak za druge potencijalne agresore, posebno u regionu Zaliva, Indo-pacifičkog regiona i Afrike, da agresivni ratovi mogu biti profitabilni za i njih", rekao je Zelenski poslanicima.

Zelenski je dodao da Putinova "koalicija kriminalaca" sada uključuje Severnu Koreju koja je obezbedila ne samo oružje već i osoblje za ruske fabrike i vojsku.

"To je zapravo učešće druge države u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije. Moramo da sprovedemo plan pobede kako bismo primorali Rusiju da bude na mirovnom samitu i spremna da okonča rat" rekao je on.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika