Web Analytics
Najbogatija francuska porodica najavila kupovinu fudbalskog kluba Pariz - BetaRS

Najbogatija francuska porodica najavila kupovinu fudbalskog kluba Pariz

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 17.10.2024 | access_time 19:30
Najbogatija francuska porodica najavila kupovinu fudbalskog kluba Pariz
Najbogatija porodica u Francuskoj Arno, najavila je danas da planira kupovinu fudbalskog drugoligaša Pariz, sa ambicijama da trajno etablira taj klub u prvoj ligi.

Većinski akcionar kluba biće kompanija Agače, koja je u vlasništvu porodice Arno, dok će manjinski udeo imati kompanija Red Bul.

"Istorija i razvoj fudbalskog kluba Pariz je otelotvorenje potpuno drugog aspekta fudbala u glavnom gradu. Sa dolaskom kompanije Agače kao većinskog akcionara, klub će dobiti novu dimenziju sa novim ciljevima i kriterijumima za uspeh", piše u saopšenju kompanije Agače.

Od porodice Arno se očekuje da kupi 55 odsto udela, od Red Bula 15 odsto, dok se od trenutnog vlasnika Pjera Feračija, koji će ostati predsednik kluba, očekuje da ostatak deonica zadrži za sebe.

U saopštenju ne piše konkretna vrednost ugovora, ali kompanija Agače saopštila je da će "pružiti klubu potrebne resurse" i da želi da "uspostavi muški i ženski tim među elitom francuskog fudbala i u srca Parižana".

Kompanija Red Bul, koja je ovog meseca zaposlila nekadašnjeg trenera Liverpula Jirgena Klopa da nagleda rad klubova u njenom vlasništvu, primarno će imati ulogu savetnika za sportska pitanja, dok će se Agače baviti pitanjima finansija i brendiranja tima.

Pariz, koji je osnovan 1969. godine, nije ostvario nijedan značajniji uspeh u svojoj istoriji, a trenutno zauzima prvo mesto na tabeli francuske druge lige. Ženski tim Pariza igra u prvoj ligi Francuske.

Bernard Arno, vlasnik kompanije LVMH, u samom je vrhu Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu, sa bogatstvom koje premašuje 150 milijardi dolara.

Njegov sin Antoan, koji će biti predstavnik porodice u upravnom odboru Pariza, izjavio je da je "fudbal uvek bio njihova strast" i da se "nada da će vremenom zajedno ispisati novo i uzbudljivo poglavlje francuskog fudbala".

Teme