Web Analytics
Beograd u decembru domaćin Ministarskog samita Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju - BetaRS

Beograd u decembru domaćin Ministarskog samita Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Društvo | 17.10.2024 | access_time 21:30
Beograd u decembru domaćin Ministarskog samita Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
BETAPHOTO/Kancelarija za IT i eUpravu/Marina Jancevic
Direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović najavio je danas da će Beograd 3. i 4. decembra biti domaćin Ministarskog samita Globalnog partnertstva za veštačku inteligenciju, na kom će učestvovati ministri i vodeći stručnjaci iz sveta.


"Srbiji je ukazana velika čast da, prvi put, predsedava Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju u naredne tri godine. U decembru zvanično preuzimamo predsedavanje, čime Beograd postaje prva evropska prestonica u kojoj je održan ovaj međunarodni događaj i epicentar najaktuelnijih rešenja iz oblasti veštačke inteligencije", rekao je Jovanović na Biznis forumu Postevropa 2024 o veštačkoj inteligenciji (AI) u Beogradu.

On je najavio i da će prva nadogradnja superračunara, koji je sedam puta brži od postojećeg, stići početkom naredne godine, objavljeno je na sajtu Kancelarije za IT.

"Prostor za skladištenje podataka će se proširiti za 120TB i biće povezan NDR mrežnom tehnologijom brzine 200 Gb/s. Ovaj sistem isporučuje 32 PetaFLOPS-a AI performansi i biće dostupan za rad korisnicima u prvoj polovini 2025. godine, dok se druga nadogradnja superračunara očekuje do kraja naredne godine", kazao je Jovanović na Biznis forumu Postevropa 2024 o veštačkoj inteligenciji (AI) u Beogradu.

Dodao je da su takvi sistemi veoma zahtevni sa stanovišta potrošnje električne energije, kao i da je u Državnom data centru u Кragujevcu, dizajniran IT modul, koji će imati najmoderniji sistem vodenog hlađenja na koji će biti priključena sva tri superračunara koji će činiti jedinstven klaster Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju.

Domaćin Biznis foruma Postevropa 2024 je Pošta Srbije, a Jovanović je tom prilikom ukazao na važnost modernizacije tod preduzeća kao državne kompanije i javnog poštanskog operatora, koja je "prepoznala potrebu tržišta i uložila u robotizaciju svojih poštansko-logističkih centara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Кraljevu i Кragujevcu".

"Ovaj korak će značajno poboljšati efikasnost obrade pošiljaka, iz očuvanje radnih mesta", kazao je Jovanović.

Biznis forum se od 2012. godine održava u okviru Generalne skupštine Asocijacije javnih poštanskih operatera Evrope - Postevropa.

Teme