Web Analytics
ZLF predložio da Beogradska ulica ponese ime ubijenog romskog dečaka Dušana Jovanovića - BetaRS

ZLF predložio da Beogradska ulica ponese ime ubijenog romskog dečaka Dušana Jovanovića

Politika | 18.10.2024 | access_time 11:50
ZLF predložio da Beogradska ulica ponese ime ubijenog romskog dečaka Dušana Jovanovića
Foto: Beta/Milan Ilić

Šefica odborničke grupe Zeleno-levog front (ZLF) u Skupštini grada Beograda Natalija Stojmenović rekla je danas da će ta stranka podneti inicijativu da Beogradska ulica ponese ime četrnaestogodišnjeg romskog dečaka Dušana Jovanovića koji je ubijen pre 27 godina.

Stojmenović je na konferenciji u beogradskom Medija centru kazala da se aktuelna vlast na loš način ophodi prema Romima i dodala da donosioci odluka sada imaju priliku da pokažu da Beograd "ne želi da bude grad nasilja".

Sestra ubijenog Dušanka Jovanović ocenila je da je smrt njenog brata negativno uticala na celu romsku zajednicu u Srbiji.
"Neki su reagovali, a neki su ćutali. Prošlo je 27 godina od tog ubistva, a položaj Roma u ovoj zemlji ide samo na gore. Dok Srbija bude ćutala, biće sve gore i gore. Smrt mog brata je trebalo da promeni nešto, ali nije. Već tri godine čekamo odgovor vlasti da se park blizu Slavije nazove po njemu", kazala je Duška Jovanović.

Gradski odbornik ZLF Branislav Dimitrijević kazao je da bi prihvatanje predloga da se Beogradska ulica preimenuje pokazalo da "Beograd ima empatiju". 

"Ako Beogradska ulica bude preimenovana, taj potez bi nosio simbolički značaj. Nadam se da će članovi Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda ostaviti po strani političke i ideološke razlike i da će Dušan Jovanović dobiti svoju ulicu", naveo je Dimitrijević.
Funkcioner ZLF Svetislav Kostić kazao je da Srbija treba da postane dobro mesto za život Roma i dodao da se Beograd mnogo puta "ogrešio" o pripadnike te zajednice.

Četrnaestogodišnji Dušan Jovanović ubijen je 18. oktobra 1997. 

Dvojica mladića koji su ubili Jovanovića osuđeni su na 10 godina maloletničkog zatvora, a obojici je kazna ublažena i pušteni su tokom aprila 2004.

Teme