Web Analytics
Čitava Kuba bez struje - BetaRS

Čitava Kuba bez struje

Ekonomija | Izvor: Beta-AFP | 19.10.2024 | access_time 14:45
Čitava Kuba bez struje

Čitava Kuba je od petka bila bez struje zbog velikog kvara, a stanovnici se žale da se osećaju nemoćno.

Elektroprivreda Kube kaže da radi na postepenom uključivanju struje jer je zahvaljujući dodatnim električnim "mikrosistemima", proizvela minimalan nivo električne energije za ponovno pokretanje termoelektrana i generatora. Struju je tako danas ponegde dobilo oko 19.000 stanovnika.

"Nije samo da nema struje, nego i gasa i vode", rekla je jedna Kubanka za AFP više od jedanaest sati pošto se pokvarila glavna termoelektrana što je izazvalo potpuni prekid snabdevanja strujom u čitavoj zemlji.

Vlasti su prošle noći pokušavale da poprave elektroenergetski sistem čiji je kolaps ostavio svih 10 miliona stanovnika bez struje. 

Danas kažu da je bio neočekivan kvar elektrane "Antonio Giteras", najveće na ostrvu, ali u četvrtak, pre kolapsa elektroenergetskog sistema, Vlada je objavila "vanrednu energetsku situaciju" i najavila zatvaranje kancelarija i škola da bi se izborila sa krizom koja se poslednjih nedelja pogoršala uz isključenja struje do 20 sati dnevno.

Prošle noći u Havani koja ima dva miliona stanovnika, bila su samo svetla hotela, bolnica i nekoliko privatnih restorana i barova sa električnim agregatima. Glavne avenije su bile prazne, bez javnog prevoza i semafora.

Male grupe stanovnika su uz svetla mobilnih telefona ćaskale pokušavajući da se napolju rashlade dok je noćna temperatura bila oko 30 stepeni.

Najviše strahuju da li će peropasti hrana u frižiderima i zamrzivačima.

Kuba je poslednjih godina u teškoj ekonomskoj krizi, najgoroj od 1990-ih kada je ostala bez subvencija koje su stizale od njenog saveznika SSSR-a.

 

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT