Web Analytics
Voz naleteo na krdo divljih slonova i iskočio iz šina - BetaRS

Voz naleteo na krdo divljih slonova i iskočio iz šina

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 19.10.2024 | access_time 16:30
Voz naleteo na krdo divljih slonova i iskočio iz šina
Voz s cisternama goriva naleteo je na krdo divljih slonova u Šri Lanki, ubivši dva, a dva vagona-cisterne su iskočila iz šina, kao i kola za posadu voza.

Hasini Saratčandra, službenik Uprave za divlje životinje, rekao je da su dva slona poginula, a jedan povređeni je zbrinut i vratio se u svoje krdo.

Sudar se dogodio na severoistoku, 200 kilometara od glavnog grada Kolomba.

Mašinovođa je rekao da je krdo od skoro 20 slonova u petak iznenada izašlo iz džungle i pokušalo da pređe prugu.

"Bilo je oko 10 metara između nas, nismo mogli ništa da uradimo. Svirali smo i pritisnuli kočnice do maksimuma, ali nismo postigli ništa. Najmanje četiri slona su oborena", rekao je on za AP.

Voz je činilo osam cisterni od po 50.000 litara - pet s dizelom i tri s benzinom. Gorivo curi iz dva vagona koja su iskočile iz šina, a pruga je oštećena i zato zatvorena.

Nacionalni park Minerija gde se to desilo privlači hiljade turista u nadi da će videti slonove. Taj park povezuje nacionalne parkove Kaudula i Vasgamuva gde se slonovi mogu videti tokom cele godine.

Iako su slonovi cenjeni u toj ostrvskoj državi Indijskog okeana, ugroženi su, i njihov broj se sa oko 14.000 u 19. veku smanjio na 6.000 u ovom.

Ranjiviji su zbog gubitka i degradacije svojih prirodnih staništa i mnogi prilaze naseljima u potrazi za hranom, a neke ubijaju krivolovci ili seljaci zbog štete na usevima.

Sve je više sudara slonova i vozova u Šri Lanki pošto pokušavaju da pređu pruge u potrazi za hranom i vodom.

Po državnoj statistici, ove godine vozovi su ubili sedam slonova, a prošle 24.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija