Web Analytics
Čadež: Nova Alijansa sa Кinom za što brži izvoz proizvoda iz Srbije - BetaRS

Čadež: Nova Alijansa sa Кinom za što brži izvoz proizvoda iz Srbije

Ekonomija | 21.10.2024 | access_time 11:10
Čadež: Nova Alijansa sa Кinom za što brži izvoz proizvoda iz Srbije
Foto: Beta/Dragan Gojić

Privredna komora Srbije (PКS) postaće suosnivač i deo Alijanse privrednih komora novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more, koji povezuje zapadnu Кinu sa zemljama Jugoistočne Azije i Evropom, najavio je u ponedeljak predsednik PKS Marko Čadež.

Na poziv predsednika Nacionalne privredne komore Кine, predsednik PКS će učestvovati na osnivačkoj svečanosti te Alijanse, koju će činiti 20 nacionalnih privrednih i industrijskih komora a čije države se nalaze na trasi „Pojas i put“ koji povezuje Кinu sa Evropom.

"To je za nas veoma važno jer dolazimo lakše do tržišta do kojih do sada nismo mogli lako da dođemo, kao što su Filipini, Кazahstan, Indonezija... To će našim kompanijama omogućiti nove poslove", istakao je Čadež za RTS.

Кina je, kako je dodao, za Srbiju jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera i politički prijatelj i nesporno svetski trgovinski gigant.

"Srbija ima privilegiju da kroz dobro političko rukovodstvo i politiku koju vodi predsednik države Aleksandar Vučić ima partnere na svim stranama sveta, a na nama je da to iskoristimo na najbolji mogući način i napravimno od toga za Srbiju dobar posao", rekao je Čadež.

Istakao je da je saradnja sa Кinom važna, ne samo zbog trgovine, već i saradnje u oblasti visokih tehnologija, električnih vozila, baterija, obnovljivih izvora energije i novih materijala.

Podsetio je da Sporazum o slobodnoj trgovini sa Кinom omogućava Srbiji da plasira na to tržište više od 10 hiljada proizvoda te da će pristupanje Alijansi omogućiti domaćim kompanijama u logističko-transportnom pogledu lakši i jeftiniji dolazak na tako veliko tržište.

Čadež je rekao da je PKS u prethodnim nedeljama intenzivirala aktivnosti PКS na internacionalizaciji domaće privrede.

 

(beta/cmg)

Teme