Web Analytics
Promocija nematerijalnog kulturnog nasleđa na međunarodnom festivalu „Etnology Festˮ - BetaRS

Promocija nematerijalnog kulturnog nasleđa na međunarodnom festivalu „Etnology Festˮ

Društvo | 21.10.2024 | access_time 12:00
Promocija nematerijalnog kulturnog nasleđa na međunarodnom festivalu „Etnology Festˮ

Osmi međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnih identiteta „Etnology Festˮ, održan je u Etnografskom muzeju u Beogradu. Festival je organizovan pod pokroviteljstvom supruge predsednika Srbije Tamare Vučić.

Na otvaranju festivala ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković rekao je da ta manifestacija svedoči o suštinskom interesu za etnološko nasleđe kao kreativnoj snazi.

"U pitanju je tradicija za poštovanje. Ovaj broj osam, u nekoj drugoj formi može da simbolizuje večnost i beskonačnost, što upravo želimo ovom festivalu. Ovo je tradicija koja svedoči suštinskom interesu koji za etnološko nasleđe kao kreativnu snagu i nadahnuće", kazao je Selaković.

Festival svake godine ima međunarodnog gosta, koji predstavlja svoje kulturno nasleđe, a ove godine je „Zemlja u fokusuˮ bila Republika Turska.

"Ovo je prirodno imajući u vidu zajedničke kulturne obrasce, zajedničku istoriju već izvanrednu saradnju kojoj svedoči i poseta Erdogana Srbiji. Ima li boljeg povoda da se okupimo u okrilju lepote?'', dodao je ministar.

Pod sloganom „Sintezaˮ publika je ove godine kroz modne revije, bazare i panele mogla da se upozna sa ovim primenjeno-umetničkim i modno-zanatskim projektom, koji na inovativan način prikazuje međusobno prožimanje savremenog dizajna i tradicionalnog stvaralaštva.

Tamara Vučić je poručila da je podjednako važna uloga svih onih koji iz godine u godinu svoju ljubav i poštovanje prema kulturnom nasleđu našeg naroda neguju i brižljivo čuvaju za sadašnje i generacije koje tek dolaze.

"Svaka uloga, svakog pojedinca je izuzetno važna i vredna u ovoj priče. A priča je nastala od reči jer na početku beše reč. Priča je u svemu i sve iz nje potiče. I ništa kao ona nije ni pojedincu ni kolektivu svojstvenije. Naše se su najvažnije priče one korenske zajedničke pevane u desetercu uz gusle. Da uz taj ritam i dramatični prizvuk ostanu urezane u sećanje kao kod", kazala je ona.

Ministarstvo prošle godine je prvi put raspisalo konkurs za podršku projektima iz oblasti zaštite i savremene interpretacije starih tradicionalnih zanata i njihove primene kroz savremene tehnike stvaranja.

 

Prilog Kineske medijske grupe (CMG) 

Teme