Web Analytics
Američka kompanija otvorila u Bugarskoj pogon za proizvodnju oklopnih vozila - BetaRS

Američka kompanija otvorila u Bugarskoj pogon za proizvodnju oklopnih vozila

Politika | Izvor: Beta | 21.10.2024 | access_time 12:25
Američka kompanija otvorila u Bugarskoj pogon za proizvodnju oklopnih vozila
PrtScr: DefenseWebTV
Američka kompanija IAG (International Armored Group - IAG), specijalizovana za proizvodnju oklopnih vozila, otvorila je pogon u bugarskom gradu Burgasu, u kom će proizvoditi borbena vozila pešadije, laka oklopna vozila i vozila za vanredne situacije.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, u pogonima će biti zaposleno oko 300 radnika, kada fabrika dostigne svoje pune kapacitete.

U pogonu koji je strateški smešten blizu velike teretne luke u Burgasu, na obali Crnog mora, biće sklapana vozila i proizvođen oklop, dok će motor, pogon i naoružanje biti nabavljeni od partnerskih kompanija na svetskom tržištu.

Bugarska armija se inače priprema za prijem 174 oklopna vozila Strajker, američke proizvodnje. Državna firma Terem Holding priprema se da 2025. godine radi na ugradnji borbenih podsistema, naoružanja i opreme na bugarske Strajkere.

Strajkeri i nova fabrika u Burgasu, označavaju početak potpunog izbacivanja iz naoružanja oklopnih vozila sovjetske proizvodnje iz vremena Hladnog rata.

Vlasnik kompanija IAG je Amerikanac bugarskog porekla Anton Stefov, a sedište firme je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kompanija je osnovana u Kanadi, ali je vlasnik kasnije prebacio poslovanje u Sjedinjene Američke Države.

On je najavio da će se u fabrici u Burgasu proizvoditi oklopna vozila koja zadovoljavaju sve standarde NATO. Oklopna zaštita vozila variraće od najosnovnijeg nivoa 1, koji obezbeđuje zaštitu od lake pešadijske vatre, do nivoa 4 koji pruža zaštitu od protivpancirnog zrna kalibra 14,5 milimetara i šrapnela artiljerijske granate 155 milimetara.

IAG se od 1996. godine bavi proizvodnjom oklopnih džipova, vojnih kamiona, oklopnih vozila za prevog dragocenosti i oklopnih saniteta. Pogoni za proizvodnju nalaze su u SAD, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i od ove godine i u Bugarskoj.


Teme