Web Analytics
U kragujevačkim Šumaricama održan ‘Veliki školski čas’ i izvedena poema 'Lekcije iz pamćenja' - BetaRS

U kragujevačkim Šumaricama održan ‘Veliki školski čas’ i izvedena poema 'Lekcije iz pamćenja'

Društvo | 21.10.2024 | access_time 13:50
U kragujevačkim Šumaricama održan ‘Veliki školski čas’ i izvedena poema 'Lekcije iz pamćenja'
Foto: Vlada Srbije
U kragujevačkim Šumaricama održan je "Veliki školski čas", tradicionalna antiratna manifestacija posvećena stradanju civila u Kragujevcu i okolini 1941. godine.

Izvedena je poema "Lekcije iz pamćenja" autora Dragana Hamovića.

Kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima vence su položili predstavnici Prve kragujevačke gimnazije, izaslanik predsednika Srbije Nemanja Starović, predstavnici Narodne skupštine Srbije, Ustavnog suda, Grada Kragujevca.

Poštu nevinim žrtvama odali su i ambasadorka Nemačke Anke Konrad i ambasador Palestine Muhamed Namura, kao i delegacije ambasada Austrije, Belorusije, Meksika, Francuske, Ruske Federacije, Slovačke, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Velikom školskom času" prisustvovale su i delegacije gradova prijatelja Kragujevca.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se nigde ne može učiti lekcija iz istorije kao u kragujevačkim Šumaricama.

Kazala je da je 21. oktobar dan najdubljeg bola, te da su sećanja zapravo preplavljena tom emocijom.

"A istog dana 1944. Kragujevac je oslobođen. Kragujevac je grad heroj, grad bola i ponosa. Mi Kragujevčani i ponosni i sa osećanjem digniteta tužno se sećamo i šaljemo poruku da se Šumarice 1941. nikada i nigde ne smeju ponoviti", rekla je Đukić Dejanović.

Hamović je rekao novinarima da su komemorativne prilike na kojima "istrajavamo i moramo istrajavati važnije nama" nego, kako je kazao, "dušama koje su već odavno na svetlom mestu bez uzdisanja".

"Mi i danas razne imperijalne izazove trpimo i ovakvi primeri, ovakva mesta nam pomažu da osnažimo impuls opstanka, odbrambeni impuls bez koga kao narod, kao zajednica i svako pojedinačno nismo ništa", poručio je Hamović.

Poemu "Lakcije iz pamćenja" za 'Veliki školski čas' režirao je Nebojša Dugalić, a glumački ansambl činili su, uz Dugalića i Boris Pingović, Miloš Krstović, Saša Pilipović, Nikola Milojević, Dragan Stokić, Avram Cvetković, Nađa Jakovljević, Ana Todorović, Aleksandar Petković, David Pilipović.

Kompozitori su Kalin Dugalić i Jana Dugalić, dirigent Milan Nedeljković, a kostimograf je bila Jelena Janjatović.

Teme