Web Analytics
Đilas: Srbija je dolaskom na vlast Vučića postala kolonija više država - BetaRS

Đilas: Srbija je dolaskom na vlast Vučića postala kolonija više država

Politika | 21.10.2024 | access_time 14:30
Đilas: Srbija je dolaskom na vlast Vučića postala kolonija više država
Foto: Beta/Miloš Miškov
Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je danas da je Srbija, sa dolaskom Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića na vlast postala kolonija više država.

Đilas je za portal Nova.rs napisao da je "uz njih (naprednjake) Srbija postala kolonija ne jedne, ne dve zemlje", već "svakoga od koga Vučić može da ima ličnu korist, korist u očuvanju vlasti".

"U istoriji su mnoge zemlje bile kolonije. Menjali su se kolonizatori, nekad su bili jedni, nekad drugi. Ali nikada u istoriji nije zabeležen slučaj da je jedna zemlja istovremeno bila kolonija dve ili više država. Nikada do dolaska naprednjaka i Vučića na vlast u Srbiji", napisao je Đilas.

Naveo je za to niz primera:

"Amerikanci nam grade solarnu elektranu čiji megavat sat košta skoro tri puta više od onih koji se grade po Evropi - Hil zadovoljan. Francuzi su nam uzeli aerodrom za smešne pare, a spalionicu prodali po ceni skoro deset puta većoj od realne - Makron (francuski predsednik Emanuel) zadovoljan. Nemci su dobili papir da ćemo kopati litijum neophodan njihovoj auto industriji - Šolc (nemački kancelari Olaf) zadovoljan".

Kazao je da Kinezi grade infrastrukturne projekte po ceni tri puta većoj od realne, Ziđin godišnje izvozi rudu bakra vrednu milijardu evra plaća Srbiji samo pet odsto njene vrednosti.

"Brat Si (kineski predsednik Si Đinping ) - zadovoljan. Arapskim Emiratima smo poklonili dve trećine Beograda na vodi, PKB, zemljište po Vojvodini. 'Brat šeik' - zadovoljan", dodao je.

Lider SSP je napiso i da NIS vadi velike količine domaće nafte i plaća samo tri odsto rudne rente, a ne plaća ekstraprofit, te da, kako je naveo, vlasti Srbije špijuniraju ruske opozicionare koje onda Moskva osuđuju na decenijske kazne zatvora.

"Brat Putin (ruski predsednik Vladimir) - zadovoljan. Turska i Mađarska, odnosno njihove firme, prave ogromne profite na štetu Srbije. Zadovoljni su i brat Erdogan (turski predsednik Redžep Tajip) i brat Orban (premijer Mađarske Viktor)", naveo je.

Ocenio je da su svi zadovoljni osim Srbije i njenih građana, jer, kako je naveo, svi mi skupo plaćamo to što Vučić, a ne Srbija, stiče velike prijatelje i braću.

"Nismo znali šta ćemo sa jednim 'Vučić bratom' i nekolicinom domaćih 'Vučić prijatelja', a predsednik ih je pribavio još skoro deset", kazao je lider SSP.

Dodao je da se ne zna se ko ga od navedenih više voli, ali da je malo problematično jedino što svaki put kad predsednik nađe novog brata ili bliskog prijatelja, Srbija osiromaši za nekoliko milijardi evra ili izgubi deo svoje teritorije.

Teme