Web Analytics
‘Zelena saradnja’ EU, Afrike i Kine - bambus umesto plastike - BetaRS

‘Zelena saradnja’ EU, Afrike i Kine - bambus umesto plastike

Svet | 21.10.2024 | access_time 14:50
‘Zelena saradnja’ EU,  Afrike i Kine -  bambus umesto plastike
Xinhua/Meng Dingbo

Forum u Briselu bio je fokusiran na podsticanje zajedničkih napora za promovisanje ekološke održivosti, uključujući upotrebu bambusa kao alternative plastici.

Forum o saradnji u zelenoj industriji između Kine, Evropske unije (EU) i Afrike naglasio je mogućnosti za tehnološku saradnju i održive prakse, posebno upotrebu bambusa kao zamene za plastiku, piše Sinhua.

Forum, koji su 17. oktobra zajednički organizovali  Misija Kine pri EU i Međunarodna organizacija za bambus i ratan, bio je usmeren na podsticanje zajedničkih napora za promovisanje ekološke održivosti.

Šef Misije Kine pri EU Cai Run istakao je napredak Kine u zelenom i niskougljeničnom razvoju, navodeći poboljšanja u energetskoj strukturi zemlje i povećanje pošumljenosti. Cai je Kinu pozicionirao kao proizvodnu bazu, Evropu kao potrošačko tržište, a Afriku kao razvojni resursi, naglašavajući potencijal za saradnju između ovih regiona.

Erik Solheim, kopredsednik Centra Evropa-Azija, napomenuo je da Kina ima dve trećine novih projekata zelene energije na globalnom nivou i da poseduje 60 procenata tehnologija zelene energije, uključujući solarne, vetroelektrane i baterije za električna vozila. Solheim, koji je ranije bio podsekretar Ujedinjenih nacija (UN), takođe je naglasio potencijal bambusa kao održive alternative plastici, što bi moglo biti ključno u smanjenju globalnog otpada od plastike.

"Kineska saradnja sa afričkim zemljama dovela je do stvaranja Kinesko-afričkog centra za bambus," izjavila je Bulc, naglašavajući potencijal za zajedničke napore u promovisanje globalnog zelenog razvoja.

Bivša evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc pohvalila je posvećenost Kine istraživanju i inovacijama u oblasti bambusa.

"Kineska saradnja sa afričkim zemljama dovela je do stvaranja Kinesko-afričkog centra za bambus", izjavila je Bulc, naglašavajući potencijal za zajedničke napore u promovisanju globalnog zelenog razvoja.

Vršilac dužnosti šefa Misije u Ambasadi Gane u Belgiji, Luksemburgu i EU Mekarios (McArios) Akanbeanab Akabong  istakao je podršku Kine u uspostavljanju Nacionalnog centra za bambus i ratan u Gani, što je olakšalo tehnološke transfere koji su značajno unapredili industriju bambusa u toj zemlji.

Mihael Braungart (Michael) profesor održivog razvoja na Univerzitetu Leuphana u Nemačkoj, ukazao je na potencijal bambusa za prečišćavanje vazduha i njegovu sposobnost da ublaži zagađenje mikroplastikom, pozivajući na dalju saradnju Evrope i Kine u zaštiti životne sredine i ekonomskom razvoju.

Inicijativa "Bambus kao zamena za plastiku," pokrenuta od strane Kine u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za bambus i ratan, ima za cilj smanjenje zagađenja plastikom i promovisanje ekološke zaštite.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena