Web Analytics
Miščević: Srbija do kraja godine sprovodi preporuke ODIHR-a u okviru Reformske agende - BetaRS

Miščević: Srbija do kraja godine sprovodi preporuke ODIHR-a u okviru Reformske agende

Politika | 21.10.2024 | access_time 17:20
Miščević: Srbija do kraja godine sprovodi preporuke ODIHR-a u okviru Reformske agende
Foto: Beta/Milan Ilic

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da će Srbija, kako bi pokazala spremnost da sprovede Reformsku agendu, u roku od godinu dana sprovesti preporuke ODIHR-a i ponoviti izbor saveta REM-a.

Miščević je na predstavljanju Plana rasta za Zapadni Balkan i Reformske agende Srbije kazala da će pažnja biti usmerena na pobošljšanje vladavine prava, a neće   neće biti zanemaren ni socio-ekonomski rast.

Predstavljanju Plana rasta prisustvovali su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre i Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković.

"Do kraja godine moramo ispuniti sedam zahteva, a prvi prioritet, koji je tako postavljen u Reformskoj agendi, biće sprovođenje preporuka ODIHR-a. Zatim je tu i ponovni izbor saveta REM-a što je obaveza iz izmenjenih zakona koji su usvojeni krajem prošle godine", kazala je ona.

Žofre je kazao da će u roku od narednih nedelju dana Evropska komisija usvojiti reformske agende država regiona Zapadni Balkan i da se radi na tome da Srbija dobije isplatu od sedam odsto od ukupnih 1,58 milijardi evra predviđenih Planom rasta.

"Za isplatu novca potrebno je da se u Parlamentu Srbije usvoje dva neophodna zakona koja će omogućiti da se ove reforme dešavaju u indikativnom vremenskom periodu", kazao je on.

Žofre je dodao da je usvajanje Reformske agende pozitivan korak koji je Srbija napravila ka punopravnom člnastvu u Evropskoj uniji.

Koordinatorka NKEU Bojana Selaković rekla je da civilno društvo nije u potpunosti zadovoljno načinom na koji je proces izrade Reformske agende tekao, jer smatraju da je mogla biti ambicioznija.

"Proces donošenja Reformske agende bio je opterećen kratkim rokovima, donet u poslednjim nedeljama mandata Evropske komisije i bilo je primera da različiti akteri utiču na taj proces. Nismo u potpunosti zadovoljni kako je tekao, ali takođe razumemo faktore ograničenja i tu je odgovornost podeljena sa EK", kazala je ona.

Ona je dodala da će Nacionalni konvent biti uključen u monitoring, kako sprovođenja Reformske agende tako i širih efekata koje ono ima.

"Reformska agenda je od nesumnjivog značaja i očekujemo da to bude realizovano u zadatim rokovima", kazala je ona.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme