Web Analytics
Žrtve najveće ekološke katastrofe u Brazilu naknadu štete traže u Velikoj Britaniji - BetaRS

Žrtve najveće ekološke katastrofe u Brazilu naknadu štete traže u Velikoj Britaniji

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 21.10.2024 | access_time 19:30
Žrtve najveće ekološke katastrofe u Brazilu naknadu štete traže u Velikoj Britaniji
Žrtve najveće ekološke katastrofe u istoriji Brazila podnele su danas sudu Velike Britanije zahtev za naknadu štete od rudarskog giganta BHP.

Pre gotovo devet godina su tone toksičnog otpada od prerade rude gvožđa istekle u reku Doce od čega je 19 ljudi umrlo, a stanovništvo i reka su pretrpeli razornu štetu.

Kolektivnom tužbom pred Visokim sudom u Londonu traže 36 milijardi funti, ili 47 milijardi dolara na ime štete.

Advokatska firma Pogast Gudhed (Pogust Goodhead) koja zastupa oštećene kaže da će to, u slučaju usvajanja tužbenog zahteva, biti najveća suma koja je ikada dosuđena zbog nanete ekološke štete.

BHP je vlasnik 50 odsto brazilske kompanije Samarko koja upravlja rudnikom gvožđa na jugoistoku Brazila na čijem je odlagalištu toksičnog materijala pukao zaštitni nasip, pa se u reku Doce slilo toliko materijala da bi napunilo 13.000 olimpijskih bazena.

Tužba je podneta u Velikoj Britaniji jer je u vreme katastrofe jedan od dva glavna legalna entiteta BHP-a imao sedište u Londonu.

BHP je pre samo nekoliko dana objavio da sa kompaniji Vejl SA (Vale SA), svojim partnerom u firmi Samarko, pokušava da ispregovara poravnanje s vlastima Brazila na osnovu kojeg bi za građane, zajednice i oštećenu životnu sredinu moglo biti izdvojeno oko 31,7 milijardi dolara.

Potencijalno poravnanje neće imati nikakvog uticaja na slučaj koji se vodi u Londonu, saopštila je advokatska kancelarija Pogast Gudhed.

"Ovakav tajming samo dokazuje da su kompanije koje su odgovorne za najveću ekološku katastrofu u Brazilu odlučne da učine sve što je u njihovoj moći da spreče žrtve da traže pravdu i namerne su da ponavljaju sramno ponašanje iz poslednjih devet godina", ocenila je advokatska kancelarija.

BHP, australijska rudarska firma sa sedištem u Melburnu, saopštila je da bi se eventualnim poravnanjem izašlo u susret zahtevu brazilskog federalnog tužilaštva i drugih zahteva brazilskih vlasti.

Taj rudarski gigant smatra da je spor pred britanskim sudom "nepotreban" jer se njime "dupliraju stvari" koje su već pokrivene tekućim postupcima pred brazilskim vlastima.

Na reci Doce uništena su dva sela, uginulo je 14 tona slatkovodne ribe i oštećeno je 660 kilometara rečne obale, pokazuje studija britanskog Univerziteta Alster.

Urođeničko pleme Krenak smatra božanstvom reku Doce koja se nije oporavila od zagađenja.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija