Web Analytics
Naučnici otkrivaju uticaj strukture šumskih krošnji na promene tokom jeseni - BetaRS

Naučnici otkrivaju uticaj strukture šumskih krošnji na promene tokom jeseni

Svet | 22.10.2024 | access_time 12:05
Naučnici otkrivaju uticaj strukture šumskih krošnji na promene tokom jeseni
Foto: Beta/Liu Mancang

Naučnici su otkrili mehanizam kojim struktura krošnji u šumama umerenih na područjima s umerenom klimom utiče na jesenju fenologiju, pružajući naučnu osnovu za predviđanje kako će jesenja fenologija reagovati  na klimatske promene, kao i kapaciteta šuma za sekvestraciju ugljenika, piše Sinhua.

Jesenja fenologija odnosi se na periodične promene koje ispoljavaju organizmi, poput biljaka i životinja, tokom jeseni, pod uticajem faktora sredine poput temperature, svetlosti i padavina.

Proučavanje jesenje fenologije je važno za razumevanje uticaja klimatskih promena, procenu zdravlja ekosistema i predviđanje prilagodljivosti vrsta.

Postojeća istraživanja uglavnom sugerišu da je makroklima glavni pokretač vremenske i prostorne varijacije u jesenjoj fenologiji.

Međutim, unutar lokalnih oblasti koje doživljavaju slične makroklimatske uslove, jesenja fenologija iste vrste drveća i dalje može pokazivati značajne prostorne razlike. Trenutno mehanizmi koji stoje iza lokalne prostorne varijacije u jesenjoj fenologiji unutar šuma umerenih klimatskih područja ostaju nejasni.

Istraživači sa Instituta za botaniku Kineske akademije nauka odabrali su šest tipičnih severnih umerenih šumskih lokacija, koristeći laserski radar i podatke visoke prostorno-vremenske rezolucije kako bi precizno kvantifikovali informacije o jesenjoj fenologiji i strukturi šumskih krošnji, i otkrili su značajnu i konzistentnu vezu između ta dva faktora.

Struktura krošnji pretežno utiče na jesenju fenologiju tako što reguliše mikroklimatske faktore kao što su radijacija i temperatura unutar šume, rekao je  Su Janđun, istraživača na Institutu.

"Kompleksna struktura krošnji, s jedne strane, može oslabiti prodiranje svetlosti u šumu, smanjujući intenzitet fotosinteze i odlažući vreme kada biljke dostižu zasićenost ugljenikom," rekao je Su.

"S druge strane, ona može pojačati efekat ublažavanja temperature, usporiti akumulaciju hladnoće i smanjiti rizik od oštećenja biljaka usled mraza. Svi ovi faktori mogu odložiti početak jesenje fenologije," dodao je.

Studija je takođe otkrila da integracija mehanizma "struktura krošnji–mikroklima–jesenja fenologija" u tradicionalne modele jesenje fenologije značajno poboljšava tačnost predviđanja jesenje fenologije.

Tradicionalni fenološki modeli koji ne uzimaju u obzir ovaj mehanizam imaju tendenciju da precene uticaj globalnoog zagrevanja na efekat odlaganja jeseni.

Studija je objavljena u časopisu Nejčer klajmat čejndž (Nature Climate Change).

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena