Web Analytics
'Eko svest': Zapadni Balkan mora da odustane od gasovoda i da investira u obnovljive izvore - BetaRS

'Eko svest': Zapadni Balkan mora da odustane od gasovoda i da investira u obnovljive izvore

Tranzicija | Izvor: Beta | 22.10.2024 | access_time 13:40
'Eko svest': Zapadni Balkan mora da odustane od gasovoda i da investira u obnovljive izvore
Zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da odmah odustanu od planova za proširenje gasne infrastrukture i usmere svoje investicije u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i modernizaciju energetske infrastrukture, kako bi postigle stvarnu energetsku transformaciju i izbegle ekonomske i ekološke rizike, zaključili su učesnici skupa održanog u Skoplju.

Na konferenciji "Evropske i regionalne perspektive napuštanja fosilnog gasa" koju je organizovao Centar za istraživanje i informisanje životne sredine "Eko-svest", uz podršku Evropske fondacije za klimu, učesnici su upozorili da dugoročna zavisnost od gasa može da uspori proces dekarbonizacije i da će sredstva potrebna za transformaciju energije preusmeriti na staru tehnologiju čija će upotreba biti kratkoročna i neodrživa.

"Eko-svest" je saopštio da je u okviru dva panela razgovarano o izazovima evropskog energetskog tržišta i rizicima koje donose planovi za gasifikaciju Zapadnog Balkana.

Pravnik zdužen za zaštitu životne sredine u međunarodnoj Mreži za jugoistočnu Evropu Benkvoč (CEE Bankwatch Network) Gligor Radečić izjavio je da se zemlje Zapadnog Balkana suočavaju sa značajnim energetskim izazovima, a da prelazak na gas donosi rizike za energetsku sigurnost i životnu sredinu.

"Javne finansijske institucije poput Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke trebalo bi da ulagažu u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost", istakao je Radečić.

Politički savetnik globalnog tink-tenka E3G Rafael Anoto kazao je da je upotreba fosilnog gasa u Evropi u opadanju i da se očekuje da će se smanjiti za 30 do 50 odsto do 2030.

"Kontinuirana volatilnost cena i troškovi gasne mreže potvrđuju argument da fosilni gas ne bi trebalo da bude gorivo u tranziciji", naglasio je Anoto.

Učesnici su pozvali vlade i investitore da ubrzaju prelazak na obnovljive izvore energije kako ne bi bili zarobljeni u tehnologijama i energijama prošlosti, u vreme kada se Evropa kreće ka postfosilnoj eri.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije