Web Analytics
SPC: Crkva odobrava transplantacije, o tome nema pregovora sa Vladom - BetaRS

SPC: Crkva odobrava transplantacije, o tome nema pregovora sa Vladom

Društvo | 22.10.2024 | access_time 17:30
SPC: Crkva odobrava transplantacije, o tome nema pregovora sa Vladom
Foto: Beta/Milan Ilic

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da je njen Sveti arhijerejski sabor još 2004. godine doneo stav kojim se saglašava sa transplantacijom organa, ukoliko je donator dobrovoljno zaveštao svoje organe i ukoliko je donatorova porodica posmrtno dala saglasnost.

SPC je tako odgovorila na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se već neko vreme čeka odgovor SPC o pitanju doniranja organa i da razgovori o tome s predstavnicima Crkve "maltene uopšte ne idu".

"Sveti Arhijerejski Sabor afirmiše i transplantaciju organa živih osoba ukoliko se time ne ugrožava život davaoca ('donora')", navodi se u saopštenju SPC.

"U doba narastajućih socijalnih razlika, a uz to imajući u vidu užasavajuća iskustva proteklih ratova, od kojih je jedna od najstrašnijih takozvana Žuta kuća u susednoj Albaniji, naša Crkva će uvek i bespogovorno naglašavati da je odluka o transplantaciji organa, bez obzira na to da li je 'donor' mrtav ili živ, pitanje kojim može da se bavi samo besprekorno moralno medicinsko osoblje, a ne ono moralno indiferentno ili, još gore, korumpirano", dodaje se u saopštenju.

SPC navodi da je uvek imala, sada ima, i ubuduće će imati "otvoren i krajnje dobronameran stav po pitanju transplantacije organa".

"Tako da nikom ne treba utisak da ona (Crkva) 'treba' ili 'mora' da se opredeli ili za stavove aktuelnih političkih struktura ili protiv njih. Ona ima stav, ne od juče, već, evo, dve hiljade godina", piše u saopštenju.

Odbacili su navode ministra o pregovorima sa SPC, navodeći da niko od nadležnih u državi nije od Crkve ni zatražio zvaničan stav, a "kamoli da su o tome vođeni 'teški pregovori'".

"Insinuacija da 'pregovori' sa njom 'teško idu', mal'te ne nisu ni počeli, potpuno je bespredmetna", dodaje se u saopštenju.

SPC je navela i da njen poglavar patrijarh Porfirije najmanje dva puta godišnje dobrovoljno daje krv, kao i svi parohijski domovi u Beogradu, kao i da su pojedini srpski arhijereji zaveštali svoje organe, što nisu skrivali od javnosti.

"Naravno da su tako postupili i mnogi sveštenici koji o tome nisu govorili javno", dodaje se u saopštenju.

Teme