Web Analytics
Đedović Handanović i direktor KfW banke o uvođenju OIE u sisteme daljinskog grejanja - BetaRS

Đedović Handanović i direktor KfW banke o uvođenju OIE u sisteme daljinskog grejanja

Izvori | 22.10.2024 | access_time 20:50
Đedović Handanović i direktor KfW banke o uvođenju OIE u sisteme daljinskog grejanja
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) za jugozapadnu Evropu i Tursku, Klausom Milerom, o uvođenju obnovljivih izvora energije (OIE) i naprednih tehnologija u sisteme daljinskog grejanja u Srbiji.

Ministarka je, kako je saopštilo to ministarstvo, rekla da Nemačka duže od dve decenije pruža snažnu podršku energetskom sektoru Srbije i prelasku na čistije izvore energije.

"Nemačka razvojna banka KfW ima važnu ulogu kao partner u realizaciji brojnih projekata. U saradnji sa KfW u prvoj fazi smo izgradili nove toplane na biomasu u Malom Zvorniku, Priboju, Novom Pazaru i Majdanpeku. U drugoj fazi, vrednoj 32 miliona evra, u narednih nekoliko godina još pet toplana preći će na korišćenje obnovljivih izvora energije umesto fosilnih goriva", rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da će se, kroz saradnju sa KfW, raditi i na uvođenju solarne energije i izgradnji baterijskih skladišta u toplanama.

Miler je iskazao interesovanje KfW za investicije u inovativne projekte u oblasti OIE, poput zelenog vodonika, kroz potencijalni pilot projekat, a u saradnji sa privatnim sektorom, koji bi otvorio vrata za nove investicije u vodoničnu infrastrukturu u Srbiji.

Teme