Web Analytics
Kompanija HBIS Srbija dobila dozvolu za emisiju gasova sa efektom staklene bašte - BetaRS

Kompanija HBIS Srbija dobila dozvolu za emisiju gasova sa efektom staklene bašte

Životna sredina | Izvor: Beta | 23.10.2024 | access_time 12:00
Kompanija HBIS Srbija dobila dozvolu za emisiju gasova sa efektom staklene bašte
Foto: HBIS GROUP Serbia
Kompanija HBIS Srbija saopštila je danas da je dobila dozvolu za emisiju gasova sa efektom staklene bašte (Greenhouse gasess– GHG), koju je izdalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

To je, kako je navedeno, dozvola pod rednim brojem 2 izdata u Srbiji za emisiju GHG, a HBIS Srbija je među prvim industrijskim kompanijama u zemlji koja je ostvarila ovaj značajan uspeh, u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama.

Zakon nalaže da postrojenje u kojem se obavlja aktivnost koja dovodi do emisije GHG, mora imati dozvolu za tu emisiju, a uslovi za podnošenje zahteva za dobijanje dozvole su stvoreni kada je 2024. stupio na snagu Pravilnik o monitoringu i izveštavanju o emisijama GHG.

Ministarstvo je, nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju kompanije HBIS, utvrdilo da sadrži sve potrebne podatke.

Agencija za zaštitu životne sredine je u izveštaju ocenila da je Plan monitoringa HBIS izrađen u skladu sa propisima i da je kompanija u stanju da obezbedi monitoring i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte u skladu sa zakonom.

"Ovo je bio veliki projekat, u potpunosti realizovan internim resursima kompanije HBIS Srbija, koja će i u budućnosti nastaviti da unapređuje svoj plan monitoringa i fokusira se na smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2), usklađujući svoje poslovanje sa globalnim standardima zaštite životne sredine", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da HBIS Srbija ostaje posvećena održivom razvoju i doprinosi očuvanju životne sredine, postavljajući visoke standarde u industriji kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. 

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina