Web Analytics
Profesor Jovančićević: Beograđani će i ove zime udisati smrtonosne PM čestice - BetaRS

Profesor Jovančićević: Beograđani će i ove zime udisati smrtonosne PM čestice

Životna sredina | Izvor: Beta | 23.10.2024 | access_time 13:15
Profesor Jovančićević: Beograđani će i ove zime udisati smrtonosne PM čestice
Profesor Hemijskog fakulteta Branimir Jovančićević izjavio je danas da se kvalitet vazduha u Beogradu i drugim gradovima i naseljima u blizini termoelektrana u skorijoj budućnosti neće poboljšati i da će Beograđani i ove zime udisati smrtonosne PM čestice. 

Jovančićević je agenciji Beta kazao da je zabrinjavajući podatak da je količina sumpor-dioksida koju je emitovala termoelektrana Kostolac u 2023. godini bila veća za skoro 10.000 tona nego u 2022. godini, uprkos činjenici da je u ovoj termoelektrani 2021. godine instalirano postrojenje za odsumporavanje. 

"Ako se radi isto ili slično u termoelektrani u Obrenovcu, zbog čega bismo bili optimisti, uprokos ulaganju države od 220 milona eura? Postupak sprečavanja emisije sumpor- dioksida u atmosferu, odnosno zadržavanje sumpora, je vrlo složen. Ako se radi o metodi s kalcijum-oksidom, neophodno je praćenje difuzije kroz formiran čvrsti proizvod na zrnima kalcijum-oksida, praćenje uticaja stepena karbonifikacije uglja, molarnog odnosa kalcijuma i sumpora, veličina čestica, a sve u vezi sa tipom sagorevanja. Proces zahteva učešće vrlo kompetentnih stručnjaka", objasnio je on. 

Prema njegovim rečima, dobijeni rezultati u Kostolcu posebno brinu građane Beograda. 

"Oni će najverovatnije i ove zime s vazduhom udisati smrtonosne PM čestice. Očigledna nestručnost kadrova Srpske napredne stranke u EPS-u pokazala je da nije dovoljno samo odvojiti novac poreskih obveznika. Da bi se od finansijskog ulaganja videla i stvarna korist, potrebno je znanje i stručnost. A to je ono što najviše manjka kadrovima vladajućih struktura", ocenio je Jovančićević.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina