Web Analytics
Kineski istraživači razvili ‘lunarne cigle’ za izgradnju baze na Mesecu - BetaRS

Kineski istraživači razvili ‘lunarne cigle’ za izgradnju baze na Mesecu

Tehnologija | 24.10.2024 | access_time 12:55
Kineski istraživači razvili ‘lunarne cigle’ za izgradnju baze na Mesecu
Foto: Xinhua
Kineski istraživači razvili su cigle od materijala koji ima sličan sastav kao lunarna prašina, u nadi da će se one koristiti za izgradnju baze na Mesecu u budućnosti, prenosi Sinhua.

Kako se vidi u nedavnom video klipu koji je Huadžong univerzitet za nauku i tehnologiju podelio sa agencijom Sinhua, tim istraživača predvođen Ding Liejunom upotrebio je simulant lunarne prašine da napravi "lunarne cigle" koje su više od tri puta jače od standardnih crvenih ili betonskih cigli.

Tim je takođe razvio drugu opciju za izgradnju koristeći tehnologiju aditivne proizvodnje. Istraživači su izmislili 3D štampača-robota koji može da štampa kuće koristeći lunarnu prašinu.

Prema Kineskoj centralnoj televiziji, lunarne cigle će biti poslate na kinesku svemirsku stanicu putem teretnog svemirskog broda Tiandžou-8, kako bi se proverile njihove mehaničke i termalne karakteristike, kao i otpornost na kosmičko zračenje. Prva lunarna cigla trebalo bi da bude vraćena na Zemlju do kraja 2025. godine.

Kina je 16. oktobra predstavila nacionalni srednjoročni i dugoročni program za razvoj svemirske nauke, izlažući plan razvoja svemirske nauke u zemlji do 2050. godine. Međunarodna lunarna istraživačka stanica, koju je inicirala Kina, biće izgrađena tokom druge faze programa, od 2028. do 2035. godine.

Teme