Web Analytics
Sutra u Beogradu međunarodni skup o zelenoj infrastrukturi u gradovima - BetaRS

Sutra u Beogradu međunarodni skup o zelenoj infrastrukturi u gradovima

Životna sredina | Izvor: Beta | 24.10.2024 | access_time 13:40
Sutra u Beogradu međunarodni skup o zelenoj infrastrukturi u gradovima
U Beogradu sutra počinje međunarodni stručni skup čiji će učesnici razmatrati u kom pravcu treba delovati da bi se došlo do dobre planske prakse i kvalitetnije životne sredine u urbanim zonama, saopštilo je Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije.

Dvodnevni skup "Pejzaž - Krajina - Krajobraz 2024" u Domu inženjera "Nikola Tesla" organizuje Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije u saradnji sa Nacionalnim udruženjima pejzažnih arhitekata Hrvatske i Slovenije.

Stručnjaci iz Srbije i regiona govoriće o normativima iz oblasti planiranja, projektovanja i izvođenja radova u formiranju zelene infrastrukture gradova koja doprinosi održivom razvoju, a ujedno ima i socijalnu, ekološku i ekonomsku korist.

Teme skupa biće Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda, kao i tehnologije i proizvodi koji se primenjuju u formiranju zelene infrastrukture u Evropi, regionu i Srbiji.

Beograd danas u urbanim zonama ima oko devet odsto zelenih površina. Na listi glavnih gradova članica EU koji imaju najviše zelenih površina, koju je Evropska agencija za zaštitu životne sredine objavila 2022. godine, Zagreb se sa 74 odsto našao na drugom mestu, a Ljubljana sa 67 odsto na trećem.

"'Zeleni' gradovi ili 'gradovi po meri čoveka' su ona mesta koja ekologiju i dostupnost prostora za zdrav život promovišu i grade, stavljajući na vrh svojih prioriteta. Gradovi koji žele da imaju karakteristike 'zelenih' ugradjuju u lokalne politike održivi razvoj, stvarajući balans između ekonomskog rasta i zaštite životne sredine", navodi se u saopštenju.

To praktično znači, dodaje se, da rade na povećanju broja i dostupnosti parkova, otvorenih prostora i rekreativnih celina, biciklističkih linija i svih drugih elemenata koji doprinose stvaranju uslova za zdrav životi i obezbeđuju lakši pristup ovim mestima za građane i posetioce.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina