Web Analytics
Mlade Nemce zanima ekonomija, ali priznaju da im nedostaje znanje - BetaRS

Mlade Nemce zanima ekonomija, ali priznaju da im nedostaje znanje

Ekonomija | Izvor: Beta | 24.10.2024 | access_time 15:50
Mlade Nemce zanima ekonomija, ali priznaju da im nedostaje znanje
Više od polovine mladih u Nemačkoj zainteresovano je za ekonomske teme, ali se istovremeno gotovo svaki drugi žali da ne raspolaže dovoljnim znanjem da bi razumeo vesti iz privrede, pokazuje najnovije istraživanje Fondacije Bertelsman.

Među maloletnicima i mladim punoletnim osobama uzrasta 14 do 25 godina u Nemačkoj se 54 odsto zanima za privredne teme. Postotak je nešto veći kod muškaraca (63 odsto) nego kod žena (44 odsto), pokazala je danas objavljena anketa.

Istraživanje je pokazalo i da je ekonomska politika političkih partija za 64 odsto mladih važan faktor u donošenju odluke za koga će glasati.

Međutim, samo mali broj mladih ljudi misli da su dovoljno uzeti u obzir u donošenju odluka koje se tiču ekonomije, a 63 odsto smatra da su isključeni iz tog procesa.

Takav osećaj zapostavljenosti u ekonomskim pitanjima je nešto češći kod mladih žena nego kod mladih muškaraca, pokazalo je istraživanje.  

Ulogu u odnosu prema privrednim temama igra i nivo obrazovanja, jer se za njih srazmerno više zanimaju mladi sa srednjim ili visokim obrazovanje.

Međutim, svaki drugi učesnik ankete je rekao da ne zna dovoljno da bi mogao da razume privredne teme, a više od polovine smatra i da su vesti iz ekonomije isuviše komplikovane. Uz to ide ruku pod ruku i podatak da 78 odsto želi više u svojim školama više sadržaja o ekonomskim temama.

Mladi su izrazili posebno interesovanje za četiri tematske oblasti - profesionalni razvoj (81), penzioni sistem (79 odsto), jednakost šansi u obrazovanju i profesionalnom životu (78 odsto) i Work-Life Balance, odnosno ravnoteža radnog i ličnog života (77 odsto).

Četvrta tema, balansiranje posla i ličnog života, posebno je zanimljiva mladima sa višim obrazovanjem, a ženske učesnice ankete su pokazale posebno interesovanje za rodnu neravnopravnost u visini zarada.

"Mladi traže veće pravo glasa u temama koje se i njih tiču. To važi i za privredu. Politika bi tome trebalo da izađe u susret  i da stvori prilike koje će  mlade, sa jedne strane više involvirati, a sa druge strane proširiti i njihovo znanje o ekonomiji", izjavila je stručnjakinja za mlade i privredu u Fondaciji Bertelsman, Sandra Cilinger.

Ekspert za iste teme u fondaciji, Tobijas Birger rekao je da se ekonomske odluke i razvoj uvek tiču i mladih. "Zato je i važno da što je moguće veći broj njih može da postigne bolje razumevanje za privredne teme, i to ne samo mladi koji inače već imaju dobro obrazovanje", ocenio je Birger.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT