Web Analytics
Dodik: Laž je da u RS ima ruskih kampova za obuku Moldavaca za izazivanje nereda - BetaRS

Dodik: Laž je da u RS ima ruskih kampova za obuku Moldavaca za izazivanje nereda

Region | Izvor: Beta | 24.10.2024 | access_time 16:45
Dodik: Laž je da u RS ima ruskih kampova za obuku Moldavaca za izazivanje nereda
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je danas izjavio da je "obična laž" da u RS ima ruskih kampovima za obuku timova Moldavaca za izazivanje nereda u toj zemlji.

"Demantujem da postoje kampovi. To nikada nije bila naša aktivnost", rekao je Dodik novinarima iz RS u Kazanju, u Rusiji, gde je na samitu grupe država BRIKS.

Predsednik RS je najavio da će obavestiti i Rusiju "o lažima koje se plasiraju protiv Republike Srpske".

Ambasada SAD u BiH je ocenila da su zabrinjavajući izveštaji iz Moldavije o postojanju kampova u RS u kojima Rusi obučavaju mlade za izazivanje nereda.

Dodik je najavio da će ipak u subotu organizovati sastanak svih zvaničnika i nadležnih službi da bi dokazao da su tvrdnje o kampovima laž.

Rekao je da je na taj sastanak u Istočnom Sarajevu pozvao predstavnike Oružanih snaga BiH, ministarstava odbrane i bezbednosti BiH, Policije RS, premijera RS Radovana Viškovića, srpsku članicu Predsedništva BiH Željku Cvijanović, predstavnike Civilne zaštite i poslanike i delegate u oba doma državnog parlamenta.

Dodik je rekao da je cilj tvrdnje o ruskim kampovima u RS da se "održi negativna priča o Republici Srpskoj i pruži prilika muslimanima da i dalje klevetaju i lažu, kao što to radi ministar inostranih poslova Elmedin Konaković".

"On je izjavio kako sam ja došao ovde (u Kazanj) da sa (predsednikom Rusije) Vladimirom Putinom pravim plan za rušenje BiH. Rusija stoji samo iza Dejtonskog sporazuma", naveo je Dodik.

Ocenio je da Konaković to radi samo da bi pobegao od priče o svojoj vezi s narko-kartelima zbog čega, kako je naveo, sada u Sarajevu "izmišljaju i ovakve laži".

"Američki ambasador Majkl Marfi je uhvaćen ponovo u laži i potpuno je diskreditovan da bude neki ozbiljni predstavnik. Zato i organizujemo sastanak da upoznamo svetsku, ali i američku javnost koliki je on lažov", rekao je Dodik.

Kazao je da je "mnogo militantnih poslanika u Evropskom parlamentu koji laž prihvataju kao istinu i ovu će pokušati da iskoriste protiv Srba po isprobanom principua izveštaj je naručen iz Moldavije".

"Prosto je neverovatno da to ima služba iz Moldavije, a da to nema Obaveštajna služba BiH (OBA), službe Nemačke, Srbije, Francuske, Britanije, nema ni CIA, samo ima Moldavija", ocenio je Dodik.

Tražio je da "pokažu gde se nalazi taj kamp i on će biti sravnjen sa zemljom".

"Nećemo oklevati. Ne mogu ništa ni pokazati kada lažu", rekao je on, dodavši da su u BiH postojali kampovi, ali isključivo u Federaciji, i da su se u njima obučavali ekstremisti.

Po rečima Dodika, takvi kampovi su osnovani u Federaciji BiH posle rata i njih su formirale vehabije.

"Ovo što sada rade je blefiranje i pokušaj američke ambasade da skrene pažnju sa činjenice da smo mi danas ovde, u Kazanju, i da naprave negativnu atmosferu pred dolazak predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u BiH, te na taj način pokušavaju da održe još jednu laž koja će se provlačiti kroz evropske izveštaje o stanju na Balkanu", ocenio je on.

Postojanje ruskih kampova u RS demantovao je i predsednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić. Rekao je da to niko nije tražio od RS, niti je ikada postojala neka domaća grupa koja na taj način sarađuje u bilo kojem obliku sa Rusijom.

Stevandić je rekao da je interes Republike Srpske da se na njenoj teritoriji ne dozvoli ništa što naginje  terorizmu.

Teme