Web Analytics
Čadež predložio osnivanje Saveza ideja za inovacije u okviru ILSTC koridora - BetaRS

Čadež predložio osnivanje Saveza ideja za inovacije u okviru ILSTC koridora

Ekonomija | 24.10.2024 | access_time 17:25
Čadež predložio osnivanje Saveza ideja za inovacije u okviru ILSTC koridora
pks.rs

 Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je na skupu u kineskom gradu Čongćingu povodom osnivanja Alijanse privrednih komora Novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more (ILSTC) predložio je inicijativu za formiranje platforme „Savez ideja“ koja bi povezala sve zemlje na ILSTC koridoru kroz tehnologije, inovacije i razmenu znanja.

"Ovaj Savez će služiti kao platforma za digitalnu transformaciju ILSTC zemalja, podstičući inovacije, izgradnju startap ekosistema i podršku za prenos znanja i tehnologija u našim regionima. ‘Savez ideja’ će okupiti najbolje inovacione institucije svake zemlje članice ILSTC-a, omogućavajući im da zajednički rade na rešavanju novih izazova“, rekao je Čadež, saopštila je PKS.

Na skupu u Čongćingu učestvovali su visoki zvaničnici i predstavnici poslovnih udruženja iz 16 zemalja, uključujući Laos, Tajland, Singapur, Maleziju, Egipat, Veliku Britaniju…

Alijanse privrednih komora Novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more biće osnovana u novembru u Pekingu.

Međunarodni kopneno-pomorski trgovinski koridor (ILSTC - International Land-Sea Trade Corridor) je trgovinski i logistički koridor koji povezuje regione u unutrašnjosti Кine sa jugoistočnom Azijom, Evropom i šire, koristeći kombinaciju železničkih, drumskih i pomorskih ruta.

ILSTC je deo inicijative „Pojas i put“ i ima za cilj poboljšanje logistike, trgovine i ekonomske saradnje između zemalja duž ovog koridora.

Čadež je govorio o značaju učešća Srbije u Inicijativi „Pojas i put” (BRI), kao i doprinosu Srbije na unapređenju povezivanja kroz izgradnju infrastrukturnih projekata, poput brze pruge Beograd-Budimpešta.

Srbija je, kako je naglasio, važna spona između Evrope i Кine.

"Srbija je postala jedan od ključnih centara na putu BRI-ja, a naš strateški položaj, uz sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Кinom, Rusijom i SAD, pruža našoj zemlji jedinstvene prednosti. Naša zemlja nudi pristup ka više od 2,7 milijardi potrošača širom sveta, što Srbiju čini idealnim mestom za kompanije iz celog sveta", rekao je Čadež.

Predsednik PКS-a je govoreći o ubrzanom rastu digitalne ekonomije Srbije istakao da je u protekloj deceniji Srbija postala lider u informacionim tehnologijama i inovacijama, sa izvozom IКT usluga i softvera koji premašuje četiri milijarde dolara godišnje, što taj sektor čini najvažnijim izvoznim proizvodom Srbije.

Procenjuje se, kako je naveo, da u zemljama uključenim u ILSTC postoji između 200 i 300 startap akceleratora, tehnoloških inkubatora i inovacionih istraživačkih institucija.

"Tehnologije, poput veštačke inteligencije (AI), pametnih gradova, e-trgovine i zelenih tehnologija imaju potencijal da oblikuju budućnost globalne ekonomije, a ILSTC zemlje treba da budu predvodnici tih trendova", rekao je Ćadež.

Кao ključne partnere u tom poduhvatu Čadež je naveo inovativne centre i akceleratore iz Кine, Singapura, Vijetnama, Malezije, Indonezije, Tajlanda i drugih zemalja ILSTC koridora, ističući da bi njihova saradnja omogućila brži razvoj pametnih logističkih rešenja i industrije 4.0.

Prema predlogu Srbije, „Savez ideja“ bio bi zasnovan na nekoliko ključnih stubova, kao što su digitalna transformacija i primena tehnologija industrije 4.0, razvoj startap ekosistema i inovacionih akceleratora, transfer tehnologije i znanja, uključujući saradnju između kompanija i istraživačkih institucija, i usklađivanje politika i regulative, kako bi se olakšala digitalna i inovaciona saradnja između zemalja članica, navela je PKS.

"Zajedno, kroz „Savez ideja“, moguće je otključati pun potencijal ILSTC koridora, izgradnjom mreže pametnih gradova, digitalizovanih ekonomija i inovacionih ekosistema koji će naše zemlje povezati ne samo putem trgovinskih ruta, već i kroz zajedničke vizije budućnosti", rekao je Čadež.

Teme