Web Analytics
NPS: SNS unazađuje izborni proces, pokušava bespravno da imenuje sastav RIK - BetaRS

NPS: SNS unazađuje izborni proces, pokušava bespravno da imenuje sastav RIK

Politika | Izvor: Beta | 25.10.2024 | access_time 11:15
Narodni pokret Srbije (NPS) upozorio je danas da poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS) nije imala pravo da predloži kandidate za predsednika Republičke izborne komisije (RIK), sekretara RIK i kandidate za njihove zamenike, jer samostalno nema više od polovine ukupnog broja poslanika u Skupštini Srbije.

NPS je optužio Srpsku naprednu stranku da "unazađuje" izborni proces jer "pokušava bespravno da imenuje sastav RIK".

"Vlast ne želi da se izborni proces u Srbiji unapredi i pokušaće na sve načine da izbegne primenu ODHIR preporuka, koje bi trebalo da obezbede poštovanje Ustavom zagarantovanih prava građana Srbije", ocenili su u saopštenju.

Podsetili su da je zakonom o izboru narodnih poslanika predviđeno da je Skupština Srbije dužna da imenuje nov stalni sastav RIK u roku od šest meseci od dana konstituisanja parlamenta ali da je taj rok istekao 6. avgusta pošto je aktuelni skupštinski saziv konstituisan 6. februara.

"Ipak, u skupštinsku proceduru je ušla Odluka o imenovanja stalnog sastava RIK, koja će se naći na dnevnom redu neke od narednih sednica Narodne skupštine. Ono što je sporno kada je u pitanju ova Odluka je to što je predlog za imenovanje predsednika RIK, njegovog zamenika, zatim sekretara i njegovog zamenika došao od strane poslaničke grupe SNS, iako na to po Zakonu ta grupa nije imala pravo da predloži, a različitim pravnim i administrativnim marifetlucima pokušano je da se ovakav predlog upakuje, kako se javnost ne bi dosetila šta se zapravo krije iza njega", stoji u saopštenju.

Dodaje se da zakon o izboru narodnih poslanika određuje da se članovi i zamenici članova RIK u stalnom sastavu imenuju na predlog poslaničkih grupa srazmerno njihovoj zastupljenosti u ukupnom broju narodnih poslanika koji pripadaju poslaničkim grupama i da nijedna poslanička grupa ne može da predloži više od polovine članova RIK u stalnom sastavu.

"Poslanička grupa koja ima više od polovine od ukupnog broja poslanika predlaže predsednika, zamenika predsednika, sedam članova i sedam zamenika članova RIK u stalnom sastavu, dok preostale članove i zamenike članova u RIK u stalnom sastavu predlažu ostale poslaničke grupe srazmerno njihovoj zastupljenosti u ukupnom broju narodnih poslanika koji pripadaju poslaničkim grupama", saopštio je NPS.

Naveli su da u skladu sa navedenim članom, poslanička grupa SNS, koja broji 111 članova, nema pravo da predlaže predsednika RIK, kao ni njegovog zamenika, ni sekretara i njegovog zamenika, odnosno da bi imala to pravo da samostalno ima 126 poslanika, a ne u koaliciji.

"Kako bi se ova činjenica prikrila u obrazloženju Odluke o imenovanju stalnog sastava RIK je izbegnuto da se navede koje članove je određena poslanička grupa predložila, pa je teško sa sigurnošću proveriti da li je i na koji način ispoštovana zakonska odredba.  Ranije su svi predlozi poslaničkih grupa za članove RIK bili zavođeni na pisarnici Narodne skupštine i bili su vidljivi putem E- pisarnice, što sada nije moguće", stoji u saopštenju.

Po navodima NPS, za predsednika RIK predložen je Vladimir Dimitrijević, a za njegovog zamenika Marko Janković dok je za sekretara predložen Srđan Smiljanić, sekretar Narodne skupštine koga je predložila predsednica parlamenta Ana Brnabić, a za njegovu zamenicu je predložena Dragana Odalović, koja mu je zamenica i u Skupštini, i koja je izabrana uz saglasnost predsednice Narodne skupštine.  

"Sva ova predložena imena jasno govore u prilog sumnji da je predlog za ove četiri funkcije došao od strane SNS", saopštio je Narodni pokret Srbije.

Upitali su vlast da li na takav način misli da vrati poverenje građana u izborni sistem.

"Koga obmanjujete kada kažete da ste posvećeni implementaciji ODHIR preporuka koje se odnose na unapređenje izbornog procesa?Da ste zaista posvećeni tom cilju onda bi bar zamenička mesta ključnih funkcija u RIK pripala opozicionim strankama koje bi mogle da imaju veći uticaj u ovoj državnoj instituciji, naročito imajući u vidu da su u prethodna dva izborna procesa, koji su održani u decembru 2023. godine i junu 2024. godine, izbori bili pokradeni", naveli su iz NPS.

Teme