Web Analytics
Ministar finansija tvrdi da će Srbija nastaviti sa reformama - BetaRS

Ministar finansija tvrdi da će Srbija nastaviti sa reformama

Ekonomija | 25.10.2024 | access_time 11:50
Ministar finansija tvrdi da će Srbija nastaviti sa reformama
Foto: Beta/Milan Obradović
Srbija je potpuno posvećena nastavku reformi i zajednička je ocena svetskih stručnjaka da je Srbija svetla tačka u ekonomiji, ocenio je u petak u SAD ministar finansija Siniša Mali.

U nastavku radne posete Vašingtonu, gde učestvuje na godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i grupacije Svetske banke, Mali je istakao da je novi dogovoreni trogodišnji aranžman Srbije sa MMF-om, koji neće podrazumevati nikakvo korišćenje finansijskih sredstava, jasan pokazatelj nastavka reformi započetih 2015. godine i potvrda da i u teškim svetskim uslovima Srbija uspeva da očuva makroekonomsku stabilnost.

On je istakao važnost nastavka reformi u oblasti energetike, reformu Poreske uprave, javnih preduzeća.

"Hoćemo da kroz dalje strukturne reforme pokažemo da smo potpuno posvećeni tome da naša ekonomija raste, i da okruženje u kome naša i strana preduzeća posluju bude što stabilnije i što interesantnije, povoljnije, atraktivnije", rekao je Mali.

On je dodao da je postignuta saglasnost da je Srbiji potrebno da nastavi sa izgradnjom osnovne, bazične infrastrukture, novih auto-puteva, brzih saobraćajnica, pruga, postrojenja za proizvodnju električne energije.

Upitan da li će Srbija moći da odgovori dogovoru sa MMF-om da deficit budžeta drži ispod tri odsto, ministar finansija je istakao da je to apsolutno dostižan zadatak za Srbiju, te da će taj nivo deficita omogućiti dalje smanjivanje javnog duga u odnosu na BDP.

(beta/cmg)

Teme