Web Analytics
Osuda rasističkih uvreda fudbaleru Barselone Jamalu u el klasiku - BetaRS

Osuda rasističkih uvreda fudbaleru Barselone Jamalu u el klasiku

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 27.10.2024 | access_time 16:10
Osuda rasističkih uvreda fudbaleru Barselone Jamalu u el klasiku
Fudbalski klub Real Madrid, španska liga i lokalne vlasti osudili su danas rasističke uvrede upućene igraču Barselone Laminu Jamalu tokom velikog derbija u Primeri.

Barselona je sinoć na gostujućem terenu pobedila Real 4:0 u el klasiku, a Jamal je bio strelac trećeg gola. On je proslavio pogodak ispred navijača Reala koje je isprovocirao gestikulacijom.

Na društvenim mrežama objavljeni su video snimci na kojima se mogu čuti uvrede upućene Jamalu, ali i drugim igračima Barselone.

"Real Madrid snažno osuđuje nedolično ponašanje uključujući rasizam, ksenofobiju ili nasilje u fudbalu i sportu i duboko žali zbog uvreda koje su uzvikivali pojedini navijači u uglu stadiona", navodi se u saopštenju Reala.

"Kraljevski" klub naveo je da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio identitet počinilaca "žalosnih i gnusnih uvreda i kako bi se preduzele odgovarajuće disciplinske i sudske mere".

Španska liga saopštila je da će zvanično osuditi "nepodnošljive rasističke" uvrede i gestikluacije prema fudbalerima Barselone na "Santjago Bernabeu".

Liga je oštro osudila dešavanja i "ostaje čvrsta u posvećenosti iskorenjivanja svake vrste rasističkog ponašanja i mržnje ispred i unutar stadiona".

"U sportu nema mesta za ovakvu pošast", ističe se u saopštenju.

Gradske vlasti Madrida saopštile su da je čuveni el klasiko jedan od najspektakularnijih derbija na svetu i pravi izraz značaja koji fudbal ima u Španiji.

"Tokom ove utakmice i u bilo kom sportskom događaju, nikada ne sme biti mesta za izražavanje rasizma, nasilja, ksenofobije, mržnje ili netolerancije", navodi se u saopštenju.

Fudbaler Reala Vinisijus Žunior godinama je na meti rasističkih uvreda u Španiji.

Posle pobede na "Santjago Bernabeu" Barselona je prva na tabeli sa šest bodova više od Reala.

Teme