Web Analytics
Volonteri u Deliblatskoj peščari sakupili 100 kiograma žira za 25.000 novih sadnica hrasta - BetaRS

Volonteri u Deliblatskoj peščari sakupili 100 kiograma žira za 25.000 novih sadnica hrasta

Životna sredina | Izvor: Beta | 28.10.2024 | access_time 12:20
Volonteri u Deliblatskoj peščari sakupili 100 kiograma žira za 25.000 novih sadnica hrasta
Foto: Arhus centar Novi Sad
U Specijalnom rezervatu prirode "Deliblatska peščara" volonteri su sakupili 100 kilograma žira koji će biti upotrebljen za uzgoj hrasta u cilju njegovog opstanka, saopštio je danas Arhus centar iz Novog Sada.

Volonteri tog centra i novosadske kompanije APTIV, uz podršku Javnog preduzeća "Vojvodinašume" iz Novog Sada, sakupljali su tokom vikenda žir medunac kako bi doprineli prikupljanju semena za uzgoj hrasta u Zagajičkim brdima.

"Ova klimatska akcija rezultirala je sa sakupljenih 100 kilograma žira što za naš ekosistem znači novih 25.000 sadnica hrasta koji će se boriti za dalji opstanak na planeti", navodi se u saopštenju i dodaje da je time dat doprinos zaštiti životne sredine i stvaranju održivije budućnosti.

Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi. Prostire se na površini od 300 kvadratnih kilometara i retko je pribežište za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti.

Klimatsku akciju sproveo je udruženo javni, privatni i civilni sektor, a akcijom su koordinirali zaposleni JP "Vojvodinašume".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina