Web Analytics
Kineski proizvođač automobila Dongfeng otvara prvi prodajni centar u Sloveniji - BetaRS

Kineski proizvođač automobila Dongfeng otvara prvi prodajni centar u Sloveniji

Ekonomija | 28.10.2024 | access_time 13:05
Kineski proizvođač automobila Dongfeng otvara prvi prodajni centar u Sloveniji
Željko Stevanić/Sinhua

Evropske zemlje bi trebalo da razmotre pozivanje kineskih partnera za saradnju u razvoju sektora kroz partnerstva, izjavio je Femc za agenciju Sinhua, ističući da "carine apsolutno nisu pravi način".

Prvi prodajni i tehnički centar kineskog proizvođača automobila Dongfeng otvoren je 23.oktobra u mestu Kamnik pod Krimom, u centralnoj Sloveniji, piše Sinhua.

Plan-net Avto, najveći uvoznik električnih vozila (EV) iz Kine u Sloveniji i zvanični uvoznik Dongfeng automobila, otvorio je centar, predstavljajući četiri nova električna i tri nova benzinska modela automobila Dongfeng.

Na ceremoniji otvaranja kineski ambasador u Sloveniji Vang Šunćing rekao je da je Dongfeng Motor brend sa dugom istorijom i izuzetnom tehničkom snagom i da Slovenija ima čvrstu industrijsku i tehnološku osnovu.

"Slovenija je važan partner Kine u Evropskoj uniji", izjavio je Vang, dodajući da slovenačka vlada i poslovna zajednica pokazuju interes za saradnju sa kineskim proizvođačima električnih automobila.

Izrazio je zahvalnost Sloveniji zbog glasanja protiv predloga Evropske komisije o povećanju carina na uvoz kineskih električnih vozila, napominjući da "carine nisu pravi način za rešavanje nesuglasica".

Direktor Plan-net Avto, Marko Femc, izjavio je da je Kina vodeća država u razvoju električne mobilnosti.

Evropske zemlje bi trebalo da razmotre pozivanje kineskih partnera na saradnju u razvoju sektora kroz partnerstva, rekao je Femc za agencijun Sinhua, napominjući da "carine apsolutno nisu pravi način".

Dongfeng, koji je prošle godine počeo da prodaje svoje automobile u Sloveniji, planira da ove godine proda do 800 automobila i udvostruči ili utrostruči taj broj u narednih pet godina, izjavio je za Sinhuu Sije Ćien, generalni menadžer regionalnog sedišta Dongfeng EU.

Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za industriju, preduzetništvo i internacionalizaciju u Ministarstvu privrede, izjavio je da je "kinesko ulaganje veoma dobrodošlo u Sloveniji".

"Vidimo da budućnost mobilnosti pripada Kini i želimo da budemo deo ovog budućeg uspeha," rekao je Salecl.

Teme

Politika

Šta drugi čitaju

IT

Scena