Web Analytics
SMO: Novi rekordni nivo koncentracije gasova koji zagrevaju planetu - BetaRS

SMO: Novi rekordni nivo koncentracije gasova koji zagrevaju planetu

Klimatske promene | Izvor: Beta | 28.10.2024 | access_time 13:20
SMO: Novi rekordni nivo koncentracije gasova koji zagrevaju planetu
Koncentracija gasova s efektom staklene bašte je prošle godine povećana na rekordni nivo, što će za posledicu imati rast globalne temperature u godinama koje dolaze, navodi se u izveštaju koji je danas objavila Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Za samo 20 godina koncentracija ugljen-dioksid (CO2) povećana je za 11,4 odsto, saopštila je SMO, upozoravajući da se CO2 akumulira u atmosferi brže nego u bilo kom periodu tokom ljudskog postojanja.

Na povećanje koncentracije uticale su visoke emisije CO2 iz sagorevanja fosilnih goriva, što je dodatno pogoršano velikim požarima i mogućim smanjenjem sposobnosti šuma da apsorbuju ugljenik.

Prosečna površinska koncentracija CO2 na globalnom nivou bila je za 151 odsto veća nego u predinustrijskom periodu (pre 1750. godine), koncentracija metana za 265 odsto, a azot-dioksida za 125 odsto.

"Još jedna godina. Još jedan rekord. Ovo bi trebalo da bude alarm za uzbunu za donosioce odluka", izjavila je generalna sekretarka SMO Selest Saulo.

Ona je istakla da je svet "očigledno skrenuo s puta" ka ispunjavanju cilja Pariskog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepen.

Analiza podataka pokazala je da nešto manje od polovine emisije CO2 ostaje u atmosferi, oko jedne četvrtine apsorbuje okean i nešto manje od 30 odsto kopneni ekosistemi, iako postoji značajna varijabilnost iz godine u godinu zbog prirodnih pojava kao što je El Ninjo.

Međutim, SMO upozorava da klimatske promene mogu da dovedu do toga da ekosistemi postanu veći izvori gasova s efektom staklene bašte.

"Šumski požari bi mogli da ispuste više emisija ugljenika u atmosferu, dok bi topliji okean mogao da apsorbuje manje CO2. Posledica toga je da bi više CO2 moglo ostati u atmosferi ubrzavajući globalno zagrevanje", rekao je zamenik generalnog sekretara SMO Ko Baret.

S obzirom na izuzetno dug životni vek CO2 u atmosferi, sadašnji nivo temperature će trajati nekoliko decenija, čak i ako se emisije brzo smanje na nulu, saopštio je SMO.

Poslednji put kada je Zemlja imala uporedivu koncentraciju CO2 bilo je pre tri do pet miliona godina, kada je temperatura bila dva do tri stepena viša, a nivo mora bio 10 do 20 metara viši nego sada.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene