Web Analytics
Retka vrsta ribe ponovo otkrivena u Kambodži posle gotovo 20 godina - BetaRS

Retka vrsta ribe ponovo otkrivena u Kambodži posle gotovo 20 godina

Zabava | 28.10.2024 | access_time 13:45
Retka vrsta ribe ponovo otkrivena u Kambodži posle gotovo 20 godina
Foto: Nedatirana fotografija prikazuje čoveka koji drži džinovskog losos šarana u Kambodži. (Čut Čeana/Čuda Mekonga/Sinhua)

Riba poznata kao "duh Mekonga" ponovo se pojavila u Kambodži nakon gotovo dve decenije bez ikakvog traga, prenosi Sinhua pozivajući se na saopštenje od 22. oktobra.

Ova neuhvatljiva riva, džinovski losos šaran (Aaptosyax grypus) ponovo su u kambodžanskim vodama videli članovi tima međunarodnih naučnika predvođenih Upravom za ribarstvo u okviru kambodžanskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, navodi se u saopštenju.

Ova neobična riba, šaran sa kukastom vilicom i telom nalik lososu, nije bila primećena od 2005. godine, dodaje se u saopštenju. Ističe se da je međunarodni tim naučnika potvrdio postojanje tri primerka džinovskog losos šarana između 2020. i 2023. godine, što predstavlja značajno otkriće za ribu koja se ranije smatrala izumrlom.

"Ponovno otkriće džinovskog losos šarana je razlog za nadu, ne samo za ovu vrstu već i za čitav ekosistem Mekonga", rekao je Bunjeth Čan, glavni istraživač sa Univerziteta Svaj Rijeng u Kambodži.

"Ekosistem Mekonga je najproduktivnija reka na svetu, jer proizvodi više od dva miliona tona ribe godišnje, vredne preko 10 milijardi američkih dolara", dodao je.

Kao rezultat ponovnog otkrića, Uprava za ribarstvo Kambodže dodala je džinovskog losos šarana na svoju listu zaštićenih vrsta.

Teme