Web Analytics
Biciklistička trka u Burkini Faso povučena iz kalendara UCI zbog ruskih vozača, vlada protestuje - BetaRS

Biciklistička trka u Burkini Faso povučena iz kalendara UCI zbog ruskih vozača, vlada protestuje

Ostalo | Izvor: Beta-AFP | 28.10.2024 | access_time 16:05
Biciklistička trka u Burkini Faso povučena iz kalendara UCI zbog ruskih vozača, vlada protestuje
Vlada Burkine Faso protestovala je zbog odluke Svetske biciklističke unije (UCI) da iz svog kalendara povuče njihovu nacionalnu turneju, čije se 35. izdanje trenutno održava, zbog prisustva ruskih vozača na startu trke.

"Suverenitet je u svim oblastima: ekonomskoj, društvenoj, sportskoj, političkoj, vojnoj. Nije u redu da nam govore koga treba da pozovemo, ko ne treba da bude pozvan, ko treba da učestvuje ili ne", izjavio je državni ministar Basolma Bazie.

On je govorio u nedelju uveče u gradu Koudougou, koji je bio domaćin finiša treće etape događaja, koja se mora zavšiti sledeće nedelje.

Upravo prisustvo pobednika tog dana, Rusa Antona Popova i njegovog tima CSKA iz Moskve, predstavlja problem za Svetsku biciklističku uniju.

Od početka rata u Ukrajini 2022. godine, ruskim i beloruskim sportistima više nije dozvoljeno da učestvuju u događajima u međunarodnom kalendaru UCI.

U petak uveče, pred prisustvom šest trkača u dresovima CSKA iz Moskve, međunarodno telo je najavilo povlačenje ove manifestacije iz svog zvaničnog kalendara.

U Burkini Faso već dve godine vlada vojna hunta sa kapetanom Ibrahimom Traorem na čelu, koji se udaljio od svojih istorijskih partnera, posebno Francuske, i približio se Rusiji.

Tur du Faso, trka najnižeg profesionalnog nivoa, održava se od 1987. godine i bila je jedna od retkih UCI trka na afričkom kontinentu.

Ruta trke bila je ograničena do centra zemlje zbog bezbednosne situacije u Burkini Faso, a 2022. godine se nije ni održala.

Teme