Saveti za održivu prazničnu trpezu
Životna sredina
| Izvor: Beta
| 28.12.2024
|
access_time
09:55
Rasipanje hrane je samo vrh ledenog brega, simptom neodrživog prehrambenog sistema povezanog s klimatskim promenama, ispod čije površine je mnoštvo složenih problema - od modernog ropstva do prenamene upotrebe zemljišta i masovnog uništavanja ekosistema.
Međutim, hrana se ne rasipa samo bacanjem nečega u kantu.
Praveći male promene u načinu na koji se kupuje, kuva i jede, moguće je praznike proslaviti na održiv način - smanjujući otpad, podržavajući biodiverzitet i jačajući otpornost prehrambenih sistema, piše londonski list Gardijan.
Praktikovanje kuvanja "od korena do ploda", odnosno korišćenje svakog dela biljke, uključujući stabljiku, lišće i sve između, dodaje vrednost onome što se kuva, a smanjuje otpad.
Planiranje obroka i pažljiva kupovina takođe mogu napraviti veliku razliku. Praviti obroke od onoga što se već ima u kući, kupovanje namirnica s malim uticajem na okolinu, kao što su mahunarke, izbegavanje preterane kupovine. Time se smanjuje otpad i štede novac i vreme.
Takođe je bitno šta se jede, odakle to dolazi i kako se proizvodi. Biljna hrana ima daleko manji uticaj na životnu sredinu od mesa s konvencionalnih farmi.
Onima koji vole meso, delimična zamena su biljke koje daju osećaj sitosti, kao i organski proizvodi i meso s farmi na kojima se primenjuju principi ekološkog gajenja životinja.
Doprinos očuvanju biodiverziteta može se dati odabirom raznovrsnijih proizvoda i kupovinom od malih, lokalnih proizvođača koji koriste manje hemikalija i daju prioritet zdravom zemljištu i prirodnoj otpornosti na štetočine.
Lokalni proizvođači su od vitalnog značaja za sigurnost hrane i njihovi proizvodi su obično bolji od uvezenog pandana. Podrška obližnjoj farmi, bilo direktnom kupovinom od proizvođača ili u supermarketima izborom celih, sezonskih proizvoda koji su uzgajani nedaleko, pomaže jačanje prehrambenih sistema.