Kvalitet kineskog pirinča se poboljšava, pokazuje studija
Svet
| 20.01.2025
|
access_time
12:00
Foto: Xinhua/Zhang Tao
Studija, objavljena u časopisu Priroda (Nature), otkrila je da je ocena ukusa kineskog pirinča porasla sa 74,9 poena u 2009. na 80,3 poena u 2022, prenosi Sinhua. Prema nacionalnom standardu uvedenom 2008. godine, kvalitet pirinča ocenjuje se na osnovu izgleda, mirisa, prijatnosti, ukusa i teksture kada je pirinač hladan.
Prema Lu Linu, prvom autoru studije i vanrednom istraživaču u institutu, poboljšanje se može pripisati merama poput genetskog unapređenja i boljeg praćenja uslova za sadnju. Lu je takođe naveo da je poboljšanje kvaliteta ukusa pirinča usko povezano s regionalnim ekonomskim rastom i politikama državnih subvencija za žitarice.
Lu je naglasio značaj nauke i tehnologije u uzgoju pirinča i sugerisao da će dalja inovacija biti ključna za dodatno unapređenje kvaliteta kineskog pirinča.
Teme
Povezane vesti
Svet
Ekonomija
Zlatibor domaćin karavana 56. Praznika mimoze
pre 30 minuta
Dnevni evropski servis
Šta drugi čitaju
Pročitajte vise
Tenis
Zelena Srbija
Hronika
Scena
Umro reditelj Dejvid Linč
pre 3 dana