Ključni korak u jačanju bilateralnih, privrednih i turističkih odnosa između Srbije i francuske regije
Međunarodna organizacija 'Ja volim Francusku' organizuje prestižni gastronomski događaj na Kopaoniku, koji predstavlja ključni korak u jačanju bilateralnih, privrednih i turističkih odnosa između Srbije i francuske regije Alzas, otvarajući vrata za novu eru saradnje i međusobnog povezivanja.
Ekskluzivni gastronomski događaj „Francuska kuhinja sa zvezdicama“, koji će biti održan 1. marta 2025. godine u luksuznom Gorski Hotel & Spa na Kopaoniku, predstavlja ne samo priliku da uživamo u vrhunskim kulinarskim delicijama, već i bitan korak u jačanju bilateralnih, privrednih i turističkih odnosa između Srbije i francuske regije Alzas. U fokusu manifestacije biće vrhunska francuska kuhinja, sa posebnim akcentom na autentične specijalitete iz Alzasa, koji će biti pripremljeni u saradnji sa timom restorana La Pista, a svi sastojci će biti pažljivo odabrani kako bi spajali bogatstvo francuske Michelin tradicije duge 88 godina i lokalne srpske gastronomije.
Francuski klasici sa primesom srpskih autentičnih ukusa
Le Cerf je jedini restoran na svetu koji Michelinovu zvezdicu nosi neprekidno još od 1936. godine, potvrđujući doslednu posvećenost najvišim kulinarskim standardima. Spajajući tradiciju visoke francuske gastronomije sa savremenim tehnikama kuvanja – po prvi put u Srbiji – Michel Husser, zajedno sa Stevanom Pejdanovskim, šefom kuhinje restorana La Pista, predstavlja spoj proslavljenih francuskih recepata i pažljivo odabranih lokalnih sastojaka. Rezultat je jedinstvena paleta ukusa koja objedinjuje eleganciju francuskog kuvanja i autentični planinski terroir Kopaonika.
Michel Husser – živa legenda Michelin kuhinje
Sa preko 40 godina iskustva i bogatim porodičnim nasleđem, Michel Husser je šef kuhinje čije ime predstavlja sinonim za vrhunsku gastronomiju. Vlasnik je porodičnog restorana Le Cerf, koji već decenijama održava najviše kulinarske standarde, dok je sam Husser dobitnik brojnih prestižnih priznanja. Kulinarsko obrazovanje stekao je u Strazburu, usavršavajući se uz veličine poput Paula Haeberlina i Alaina Senderensa.
Alzas, regija sa najvećom koncentracijom restorana s Michelinovim zvezdama, po mnogo čemu predstavlja kolevku fine dining kulture, a Strazbur, administrativni centar Alzasa, ističe se i kao kulturni i kulinarski epicentar Francuske.
Organizatori manifestacije – „Ja volim Francusku“ i „Međunarodna unija regije Alzas“ – već godinama širom Evrope promovišu francusku gastronomiju i unapređuju privrednu, turističku i kulturnu saradnju između zapadnog Balkana i Francuske, uz podršku francuske ambasade i gospodina Gerarda Staedela, predsednika Međunarodne unije regije Alzas.
„Francuska kuhinja sa zvezdicama nije samo gastronomska manifestacija, već i važan strateški događaj za međunarodno pozicioniranje Srbije i jugoistočne Evrope u svetu visoke gastronomije. S obzirom na značaj koji gastronomija ima u globalnoj ekonomiji i turizmu, manifestacija poput ove ne samo da doprinosi kulturnoj razmeni, već postavlja temelje za dalji razvoj privrednih odnosa. Michelin standardi postaju sve važniji pokretač turizma na ovim prostorima, a ovakvi projekti otvaraju novo poglavlje saradnje između Francuske i naše regije, posebno sada kada su prvi put dodeljene Michelin zvezdice restoranima u Srbiji,” ističe Slađana Novaković, predsednica organizacije.