Web Analytics
S-Lizing za 20 godina poslovanja u Srbiji uložio više od milijardu evra - BetaRS

S-Lizing za 20 godina poslovanja u Srbiji uložio više od milijardu evra

Kompanija S-Lizing (S-Leasing) koja posluje u okviru Erste Grupe, objavila je danas da je za 20 godina rada u Srbiji uložila više od milijardu evra u srpsku privredu, vozila i opremu.

Saopštila je i da ima više od 15.000 klijenata i više od 33.000 realizovanih ugovora do sada, kao i da je postigala tržišno učešće od 17,3 odsto na kraju prošle godine.
{image2}

"Neizmerno sam ponosan što na ovako dinamičnom i sve konkurentnijem tržištu S-Lizing postiže rekordne rezultate. Pre 10 godina bili smo na 11. mestu na tržištu, sada smo četvrti, a u proteklih pet godina ostvarili smo rast bilansne sume od skoro 180 odsto", kazao je kazao je predsednik Izvršnog odbora S-Leasinga Bojan Vračević na konferenciji za novinare povodom 20 godina rada.

Vračević je dodao da kompanija želi lidersku poziciju na tržištu i da je počela da finansira OIE i električna vozila, a da je spremna i za solarne elektrane i infrastrukturu koja je u vezi sa obnovljivim izvorima i vozila i oporemu koja smanjuje emisije CO2.
{image3}

On je istakao da je S-Lizing najbrže rastuća kompanija u Srbiji, navodeći i da srpsko tržište lizinga ima prostora za dalji rast.

Objasnio je do svetske krize u Srbiji je ukupna bilansna suma lizinga u odnosu na bankarski sektor bila je nešto veća od šest odsto, da sada iznosi 2,4 odsto, dok je prosek u Evropi osam do 10 odsto, što pokazuje potencijale za rast.

"Ove godine očekujemo da će na tržištu Srbije biti investirano između 850 i 900 miliona evra putem lizinga u vozila i opremu", rekao je Vračević.
{image4}

Na konferenciji je istaknuto i da su za S-Lizing, kao deo Erste grupe, ESG principi u samom vrhu poslovne agende, a ova lizing kuća najavljuje da će se i u narednom periodu još aktivnije posvetiti zelenim rešenjima.

ESG principi (Environmental, Social and Governance) su skup standarda koji usmeravaju korporativne politike kako bi bile u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.
{image5}

"Svesni smo uticaja koji možemo imati na životnu sredinu kroz finansiranje projekata koji obezbeđuju energiju iz obnovljivih izvora ili podršku nabavke električnih vozila. Da smo na dobrom putu, svedoči i povećan broj lizing ugovora u ovoj kategoriji, a u narednom periodu još više ćemo se posvetiti aktivnostima u domenu ekologije”, izjavio je član Izvršnog odbora S-Leasinga Vuk Vučević.

Po njegovim rečima, među ciljevima kompanije da se "2030. prestane sa finansiranjem proizvodnje uglja iz svih pratećih privrednih grana, a da 2050. godine potfolio bude potpuno ekološki neutralan".

Vučević je naveo da u strukturi te lizing kompanije putnička vozila učestvuju sa 40 odsto, komercijalna sa 36 procenata, mašina i opreme sa 20 odsto.
{image6}

Ukazano je i da je saradnja S-Lizinga i Erste banke u Srbiji jedan od najefikasnijih modela saradnje na tržištu i uzor kolegama u čitavoj Erste Grupi.

"Ulazak Erste banke u vlasništvo S-Lizinga 2013. godine i potpisivanje ugovora kojim smo povezali lizing sa bankom po svim važnim funkcijama, zapravo je prekretnica u razvoju S-Lizing. Nakon reorganizacije kompanije i izrade strategije 2015. godine, jasno smo definisali svoje prioritete, ali i ciljeve u odnosu na klijente, partnere i konkurenciju", istakao je član Izvršnog odbora Erste Banke Nikola Stamenković.

{video1}

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE: