Web Analytics
U Beogradu predstavljen izveštaj agencije Sinhua o 'globalnoj zajednici zajedničke budućnosti' - BetaRS

U Beogradu predstavljen izveštaj agencije Sinhua o 'globalnoj zajednici zajedničke budućnosti'

Na medijskom i naučnoistraživačkom seminaru o tome učestvuju predstavnici vlada, medija i akademske zajednice Kine i Srbije, a ambasador Kine Li Ming je izjavio da je to doprinos saradnji, posebno uoči posete predsednika Kine Si Đipinga Beogradu
FREE DOWNLOAD
Ambasador Kine Li Ming je kazao da Kina čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se raduje što će se saradnja , koja je već na visokom novou, proširiti na tehnološki nivo. ``Inicijativa Pojas i put ulazi u novu fazu razvoja, s novom tehonologijom, razvija se saradnja u biotehnologijama i zelenoj energiji. Projekti kao što su izgradnja auto-puteva jačaju povezivanje Srbije sa svetom. Put razvoja naše saradnje nema kraja već samo nove polazne tačke`` - kazao je on
Predsednik kineske novinske agencije Sinhua Fu Hua kazao je da je ljudsko društvo na raskrsnici dok svet prolazi kroz promeno kakve čovečanstvo ranije nije videlo te je ``kineski globalni plan za izgradnju zajednice za zajedničku budućnost vizionarski projekat koji okuplja sve narode i ima za cilj da podrži razvoj svih zemalja i taj plan je centralni koncept spoljne politike Pekinga`` - kazao je Hua.
``Izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva je ideja kojom Istok svojom mudrošću pokušava da odgovori na globalna pitanja Zapada`` - kazao je predsednik kineske novinske agencije Sinhua Fu Hua istakavši da je uspostavljanje mira i inkluzivnog sveta prioritet plana.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić je kazao da u ubrzanom razvoju i modernizaciji Srbije veliki udeo ima saradnja s Kinom i da, od ostvarivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, saradnja nije ostala samo na nivou privrede, već je multidimenzionalna.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić je rekao da investicije u transportnu infrastrukturu u Srbiji imaju ogroman i pozitivan uticaj i na razvoj same Kine jer time ona ima boji pristup tržištu na Zapadu. On je cenio da se na tome vidi kolko je Srbija potrebna Kini jer je su kineske kompanije radeći u Srbiji dobile i sertifikate EU, te ``sada mogu da rade brze pruge širom Evrope. Zato je Kini važna Srbija: jer Srbija Kini otvara vrata Zapada. Ovde je kineski kapital dobrodošao``, kazao je Vesić.
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je da je Kina među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i najvećim investitorima sa 5,5 milijardi dolara od 2014. do 2023. godine.
U Beogradu je danas predstavljen izveštaj kineske novinske agencije Sinhua na srpskom jeziku "Negovanje globalne zajednice zajedničke budućnosti: savremeni značaj i opipljiva dostignuća".