Web Analytics
Vučević: Okosnica rada Vlade Srbije je da napravi bolji privredni ambijent - BetaRS

Vučević: Okosnica rada Vlade Srbije je da napravi bolji privredni ambijent

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je okosnica rada Vlade Srbije da naparavi još povoljniji ambijent za funkcionisanje privrede, navodeći da Privrednu komoru Srbije (PKS) vidi kao partnera bez koga nema razvoja države ni u jednom segmentu.

"Naš zadatak je da vam garantujemo mir i stabilnost, da imate predvidiv ambijent, vladavinu prava i što ravnopravnije uslove. Da vam taj ambijent uliva sigurnost u nestabilnim okolnostima u Evropi i svetu", kazao je Vučević na sednici Skupštine PKS.

On smatra da bi buduće vreme trebalo da bude vreme "novog srpskog optimizma", sa novom enaregijom za nove projekte.

"Treba nam trenutni razvoj, strateški opredeljen. Ne kažem da je kriza naša razvojna šansa, ali treba da razumemo sve okolnosti, da dobro predvidimo ono što će se dešavati, da budemo strpljivi i imamo veru u sebe", naveo je Vučević.

Vučević je najavio veću zakonodavnu aktivnost u narednom periodu, precizirajući da će Vlada Srbije imati veći set zakona koji će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije. {video1}

On je pozvao PKS i privrednike da budu partneri u izradi svih zakona koji se odnose na ekonomiju.

Vučević smatra da Srbija treba da prati sve novine poput ulaganja u obnovljive izvore energije, primenjuje cirkularnu ekonomiju.

"Ono što danas vidimo kao trošak, otpad ili problem može da bude prednost, izvor, novi potencijal", naveo je predsednik Vlade Srbije.

Dodao je da veruje u održivi razvoj, kao i da Srbija treba da koristi prirodne resurse koje ima kao prednost, a da se istovremeno ne ugrožavaju ni životna sredina ni ljudi.

"Treba da koristimo prirodne resurse, da ne budemo jeftini demagozi, ali to ne znači da smo nečija kolonija ili da će neko da nas uništi", kazao je Vučević.

On smatra da to ne mora da bude samo pitanje profita neke kompanije ili poreske naplate države, već i geopolitička prednost Srbije koja bi prednost u strteškim sirovinama i proizvodima trebalo da iskoristi da politički ojača i bude manje izložena pritiscima.

Vučević je naglasio da ga najviše plaši pitanje demografije u Srbiji.

"Nećemo strance, ali neko treba da bere maline, čisti ulice, vozi autobuse ili radi na građevini. Tek će da bude problem sa pronalaženjem radne snage, kao što imamo problem i oko bezbednosnih struktura. I nije pitanje plata, jer niko neće da bude vojnik ni za 3.000 evra. Ljudi hoće da rade neki drugi posao", kazao je Vučević.

Ponovio je da je Srbija deo Evrope i da mora da nastavi evropski put.

"Ne zato što je EU stvar emocija ili ljubavi, jer je zasnovana na političkim i erkonomskim interesima, već zato što nam donosi mir i to je najveća vrednost", naglasio je on.

Premijer Srbije je kazao da država mora da privlači strane investitore, jer donose novu vrednost, ali je naglasio da je Vladi Srbije domaća privreda najavažnija, jer veći prihodi domaćih kompanija znače i veće poreske prihode države.

Govoreći o trenutnim ekonomskim parametrima, on je naveo da inflacija ima dobar trend pada i da je u maju bila 4,5 odsto.

Vučević je naveo da inflacija mora da se kontroliše, dok se istovremeno spuštaju kamatne stope.

Podsetio je da je NBS spustila referentnu kamatnu stopu kao, kako je rekao, prvu naznaku da očekuje pad inflacije i veći ekonomski razvoj.

"Imamo i rast industrijske proizvodnje, pre svega metalska i elektronska, dok smo oko energetike imali pad zbog rekonstrukcije rafinerije u Pančevu, što je dobar osnov da se dostigne rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini. Mi smo sa predsednikom države postavili lestvicu rasta BDP-a na četiri odsto, ali sve iznad 3,8 odsto rasta bi bio uspeh imajući u vidu ono što se dešava", kazao je Vučević.

On očekuje da će Srbija i pored svih izazova upeti da dobije investicioni rejting, što bi po njemu bila ozbiljna garancija za dalji i napredak.

 


CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE: