Web Analytics
Panel o migraciji birača: Kao da postoji priručnik za nameštanje izbora - BetaRS

Panel o migraciji birača: Kao da postoji priručnik za nameštanje izbora

Izvršni direktor Evropske mreže organizacije za posmatranje izbora-ENEMO Zlatko Vujović rekao je da se čini kao da je neko napravio priručnik kako da se nameštaju izbori i on se primenjuje na zapadnom Balkanu, naročito poslednjih pet ili šest godina.
FREE DOWNLOAD
Dario Jovanović iz organizacije ``Pod lupom-Koalicija za slobodne i fer izbore`` rekao je da je najveći problem Bosne i Hercegovine i celog regiona korupcija koja je sistemska i kreira fenomen zarobljene države.``Moj najveći strah je da dobijamo svojevrsno `pozorište u kući` gde svi glume i doprinose statusu kvo, i država i opozicija, međunarodna zajednica, civilni sektor, niko ne prelazi granice i sve ostaje isto``, rekao je Jovanović.
``Nešto liči na administrativnu promenu, a u stvari ima veći uticaj. Promenili su značenje adrese, sada ne morate da zapravo tu živite, već samo da kažete da je vaša, dakle gde želite da glasate, možete, a to ime uticaj na migraciju i na rezultat izbora. Imamo prevare, imamo `bugarski voz` kao svuda, imamo pokušaje kupovine, ali najveće prevare su legalne jer vladajuća većina menja zakone i sve je legalno``, rekla je Žužana Kunos, pravna službenica Mađarske unije za građanske slobode.
Žužana Kunos, pravna službenica Mađarske unije za građanske slobode, rekla je da u Mađarskoj vladajuća većina već 14 godina ima dvotrećinsku većinu i ona je dovoljna da se promeni bilo koje pravilo ili ustav.
Ekspert za izbore i politiku Siril Kulenović je naveo da je nekada pitanje da li se uopšte birački spisak može pročistiti od duplikata ili da se spisak ``baci u đubre``.
Na panelu ``Migracije i druge manipulacije; kako sprečiti izborni inženjering?`` u organizaciji Crte rečeno je da su migracije brača, manipulacije sa biračkim spiskom, funkcionerska kampanja i kupovina glasova problem u čitavom regionu, odnosno da se na Zapadnom Balkanu izbori dešavaju kao da je neko napravio priručnik za nameštanje izbora i sada ga svi primenjuju. Ekspert za izbore i politiku Siril Kulenović izneo je svoja iskustva iz rada za izbornu komisiju Francuske i ocenio da je nekada tehnički nemoguće urediti birački spisak.
U hotelu ``Metropol Palas`` otvarena je trodnevna međunarodna konferencija u organizacije CRTA pod nazivom ``Imamo li izbora - In effect, do we elect``.