Web Analytics
Panel: Značajna uloga javnog sektora u održavanju klijentelističkih veza partija i građana - BetaRS

Panel: Značajna uloga javnog sektora u održavanju klijentelističkih veza partija i građana

Javni sektor igra značajnu ulogu u stvaranju, održavanju, ali i ojačavanju klijentelističkih veza između političkih stranaka i građana, navedeno je danas na panelu u Beogradu. Menadžerka kvalitativnih istraživanja u Crti Marija Stefanović navela je da su centri za socijalni rad pretvoreni u snažan instrument za političke partije da održavaju ove veze i grade lojalnost tako što kontrolišu javne resurse.
FREE DOWNLOAD
Dragan Stanojević sa Instituta za sociološka istraživanja Univerziteta u Beogradu rekao je da kada je reč o mladima koji ulaze u partije, rekao je da većina to čini iz koristi, a manjina iz karijernih razloga.
Dragan Stanojević sa Instituta za sociološka istraživanja Univerziteta u Beogradu rekao je da mladi uče obrasce ponašanja iz sredine u kojoj su normalizovani neformalni kontakti, a ne korišćenje institucionalizovanih puteva.
Direktor Centra za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope i profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu Predrag Cvetičaninje dodao da je na Zapadnom Balkanu klijentelizam glavni kanal za društvenu mobilnost. Klijentelizam održava stabilokratijom, odnosno podrškom ``spolja``, te da međunarodna zajednica ``žmuri`` na autoritarne režime radi stabilnosti.
Direktor Centra za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope i profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu Predrag Cvetičanin rekao je da mlade uči korupciji i da je to jedini način da napreduju te da urušava demokratske institucije i vodi građane u apatiju kada vide da ne mogu ništa da promene.
Profesorka sa Univerziteta Kolumbija Cveta Petrova je dodala da klijentelizmam vodi do nejednakosti, što ide u korist elitama, te da je neefikasan jer navodi građane da biraju diktatore iz sitnih koristi, da ``sastave kraj sa krajem``.
Profesorka sa Univerziteta Kolumbija Cveta Petrova rekla je da u literaturi jedna struja stručnjaka klijentelizam vidi kao zamku, te da je otporan i da je u društvima u kojima je zastupljen onima koji žele da promene stvari teško da dođu u poziciju moći.
Menadžerka kvalitativnih istraživanja u Crti Marija Stefanović je dodala da se korisnici centara osećaju ``zarobljeno`` jer im je obećana pomoć za podršku određenoj partiji ili im je zaprećeno da će izgubiti socijalnu pomoć.
U hotelu ``Metropol Palas`` u sklopu međunarodne konferencije organizacije CRTA pod nazivom ``Imamo li izbora - In effect, do we elect`` održani su paneli ``Izbori kod kuće i u inostranstvu: diplomatske perspektive!`` i ``Politički klijentelizam; mehanizmi i posledice kulture ``razmene`` na Zapadnom Balkanu i van njega``.