Web Analytics
Crtina konferencija: Nastaviti razgovor o medijima, izbornim zakonima, nekažnjivosti - BetaRS

Crtina konferencija: Nastaviti razgovor o medijima, izbornim zakonima, nekažnjivosti

Na panelu ``Oblikovanje budućnosti – Mapa puta do integriteta izbora`` programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je da je ova konferencija poslužila da se razgovara, da se čuju iskustava drugih zemalja ali i da se ukaže na poslednja dva izborna ciklusa u Srbiji.
FREE DOWNLOAD
``Rekao bih da je sam nalaz posmatračke misije Crte nakon decembarskih izbora i delimično i junskih, ostavio tri oblasti za unapređenje. Prvo je medijska scena, da treba da bude otvorenija, da građani čuju različite ideje i da po savesti donose sud kome će da pozajme poverenje na ograničeno vreme,`` rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.
Izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović podsetila je da je ovoj konferenciji, posle dužeg vrmena, prisustvovao jedan predstavnik REM-a i da je na jednoj od zatvorenih sesija, on bio izložen brojnim neprijatnim pitanjima.
Izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović je rekla da je u EU usvojen set medijskih zakona koji proširuju nadležnost regulatora na digitalni svet, i da je s jedne strane rečeno da bi REM trebalo da ide u tom pravcu, dok se istovremeno zna da članovima Saveta REM-a ističe mandat i da oni nakon 4. novembra neće raditi
Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević rekao je da kada je reč o izborima, polovična rešenja ne znače ništa, već samo produžavaju agoniju i dodao da samo provera adrese u biračkom spisku, ili nametanje izbornoj administraciji da obučava članove biračkih odbora, neće promeniti sistem.
``Potrebno nam je temeljno restukturiranje svakog dela sistema koji se odnosi na izbore. Potrebni su integritet, znanje, kapacitet, nezavisnost, svi istog prioriteta i naš zadatak i u ova tri dana i ubuduće je da osmislimo rešenja kako da ovo rešimo``, rekao je direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević Dimitrijević i dodao da se u društvu najmanje konsultuju oni koji najviše znaju