Web Analytics
Infodemija lažnih vesti o koronavirusu, merama zaštite i lečenju - BetaRS

Infodemija lažnih vesti o koronavirusu, merama zaštite i lečenju

Srpski | Izvor: Beta | 29.03.2021 | access_time 12:05
Infodemija lažnih vesti o koronavirusu, merama zaštite i lečenju
Od proglašenja pandemije korona virusa, u medijima je zavladala infodemija lažnih vesti o bolesti kovid-19, merama zaštite, lečenju ove bolesti i efikasnosti vakcina, a ova pojava nije zaobišla ni medije u Srbiji, gde su, posebno tabloidi i sve brojniji tabloidni portali, bili otvoreni za takve sadržaje.

Da li je korona virus veštački stvoren, da li vitamin C leči upalu pluća i da li su Italijani u kritičnom stanju nakon primljene vakcine, neke su od informacija koje su, praćene bombastičnim naslovima, tablodi u poslednje vreme objavili.

Sredinom februara, kada je u nekim zemljama masovna vakcinacija stanovnika već bila u toku, portal TPK (Topolovnik) news, objavio je kako je u Italiji zabeleženo preko 7.000 neželjenih reakcija nakon primanja Fajzerove vakcine, a da je od toga 7,6 odsto njih u kritičnom stanju i da svi hospitalizovani.

Portal je naveo da je 7.811 vakcinisanih osoba u Italiji pretrpelo neželjene reakcije. Od tog broja 92,4 odsto vakcinisanih pretrpelo je blage reakcije, dok je 7,6 odsto "imalo teške nuspojave, koji su zahtevale hitnu terapiju", te da je "stanje obolelih i dalje kritično".

Pozivajući se na zvanični izveštaj Italijanske agencije za lekove (AIFA) Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je da je tek svaki četvrti Italijan sa nuspojavama završio u bolnici. U tom periodu prijavljeno je 13 smrtnih slučajeva nakon primanja vakcine, ali je dokazano da nisu povezani sa vakcinacijom.

Takodje tokom februara, portali Srbin.info i Pravda.rs objavili su vest da je "jedna nova studija" pokazala da je nošenje maski za sprečavanje virusa korona "opasno za zdravlje pojedinca". Pozivajući se na naučnu studiju iz SAD-a portali su naveli da "nošenje maske dovodi do povećanja stope zaraze".

Iz studije "Maske, lažna sigurnost i prave opasnosti" citirali su jednu od autorki, dr Collen Hubert, koja tvrdi da su „maske najrasprostranjenija zdravstvena opasnost u SAD i da obavezno nošenje maske u celom svetu nije rezultiralo smanjenjem infekcija od kovid-19". Dr Hubert navodi i da "maske ne samo da pomažu u širenju infekcije, već su i opasnost za lično zdravlje pojedinaca".

Medjutim, Primary Doctor Medical Journal, izvor na koji se pozivaju pomenuti mediji u Srbiji, ustvari je anonimno vodjen portal u kom se objavljuju isključivo naučno neprovereni radovi autorke Collen Hubert. Portal je u SAD-u ocenjen kao orijentisana pseudo-naučna veb-stranica, zasnovana na objavljivanju obmanjujućih i lažnih informacija povezanih sa koronavirusom.

Collen Hubert je naturopatski lekar iz Arizone i drži kliniku u kojoj alternativnom medicinom navodni leči pacijente obolele od raka. Mada portali Srbin.info i Pravda.rs navode da je ona doktorka, završila je koledž za alternativnu medicinu i nema zvanje doktora medicine.

Početkom marta već pomenuti portal Srbin.info objavio je vest da je japanski profesor fiziologije i medicine i dobitnik Nobelove nagrade 2018. godine, Tasuku Honjo, rekao kako korona virus nije prirodnog porekla.

Ne navodeći izvore za ovaj tekst, portal citira naučnika da "virus nije nastao od šišmiša već da ga je Kina stvorila" i da, ako se njegova tvrdnja pokaže pogrešnom, "vlada može da povuče njegovu Nobelovu nagradu".

Uz tvrdnju da je Tasuku Honjo navodno radio u kineskoj laboratoriji Vuhan četiri godine, portal navodi i da je nobelovac izjavio da je "poznato da su svi laboratorijski tehničari iz Vuhana mrtvi".

Lažne izjave japanskog profesora u vezi sa korona virusom kruže društvenim mrežama još od aprila prošle godine, a on ih je još tada demantovao na zvaničnom sajtu Univerziteta Kyoto, gde radi kao profesor još od 1984. godine. Pre toga radio je još u SAD-u.

"U ovoj fazi, kada su sve naše energije potrebne za lečenje bolesnih, sprečavanje daljeg širenja tuge i planiranje novog početka, emitovanje neutemeljenih tvrdnji o poreklu bolesti opasno odvlači pažnju", napisao je Tasuku Honjo na veb stranici Univerziteta Kyoto i time demantovao sve tvrdnje.

Pažnju portala Alo privukla je sredinom marta navodna delotvornost vitamina C u lečenju upale pluća,  česte pojave kod obolelih od kovid-19. U svojim tekstovima Alo se pozvao na "ortomolekularnog" specijalistu Endru Saula, doktora koji poziva pratioce na društvenim mrežama "da otpuste svog lekara".

Endru Saul, koji sebe naziva "Vitamin čovekom", već je ranije bio tema fekt-čekera tokom aktuelne pandemije, kada je na društvenim mrežama i u jednom tekstu tvrdio da je koronavirus i upalu pluća uzrokovanu tim virusom, moguće izlečiti vitaminom C.

Ortomolekularna medicina nije klasična medicina, već je forma alternativne medicine kojom se teži da se zdravlje čuva kroz konzumaciju nutritivnih suplemenata.

Istraživački tim iz Zhongan bolnice u Kini je u početku pandemije započeo istraživanje o vitaminu C kao terapiji za pneumoniju uzrokovanu koronavirusom, ali ovo istraživanje je zvanično poništeno, piše portal VOICE.

Portal citira i više istraživanja o lečenju pneumonije vitaminom C u kojima se navodi da su trenutni "dokazi suviše slabi da bi se utvrdio efekat vitamina C na sprečavanje ili lečenje upale pluća".

Teme