Web Analytics
USAID organizuje posete učenika IT odeljenja digitalnim kompanijama - BetaRS

USAID organizuje posete učenika IT odeljenja digitalnim kompanijama

Srpski | Izvor: Beta | 11.05.2022 | access_time 14:30
USAID organizuje posete učenika IT odeljenja digitalnim kompanijama
Foto: Propulsion/Danijel Rakic
Digitalna Srbija u okviru projekta “Nova pismenost” koji sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), organizuje od 28. aprila do 3. juna  posete srednjoškolaca digitalnim kompanijama.

Cilj poseta je da učenicima IT odeljenja približe kako se znanja koja stiču u školi primenjuju u praksi i kako izgledaju radna okruženja u kojima nastaju digitalni proizvodi.

Danas se organizuje poseta u virtuelnom prostoru koji simulira izgled kompanije Vega IT, a učenici i nastavnici će biti u prilici da u interaktivnom okruženju saznaju kako se razvijaju IT projekti i pitaju zaposlene sve što ih zanima o radu u digitalnoj kompaniji.

Posete se realizuju u kompanijama članicama Inicijative „Digitalna Srbija”: 3lateral, Devtech, Nordeus, Microsoft Development Center Serbia, Symphony, Vega IT i Quantox.  Imajući u vidu da su su kancelarije ovih kompanija u Beogradu, Ćupriji, Nišu i Novom Sadu, dolazak je organizovan i za učenike iz drugih gradova.

Prošle godine više od 700 učenika i nastavnika IT odeljenja srednjih škola iz  Srbije posetilo je virtuelne kancelarije kompanija kroz susrete „Digitalna ekspedicija: Otkrivanje”.

“Formalno obrazovanje neosporno daje temelje za budućnost svakog mladog čoveka, ali u trci za što boljim ocenama ponekad zaboravimo zašto su te dobre ocene i znanje koje deca stiču važni. Posete u okviru susreta „Digitalna ekspedicija: Otkrivanje”, đacima i nastavnicima na praktičan način pokazuju u okviru kojih projekata znanje stečeno u školi može da se primeni i otkriva im kojim profesijama mogu da se bave, kao i kojim su to putem išli oni koji danas kreiraju digitalne proizvode u našoj zemlji”, rekao je Milovan Milić, osnivač kompanije Devtech koja učestvuje u ovom programu.

Maturant Školskog cenra “Nikola Tesla” Marko Dragojević, nakon posete kompaniji Vega IT,  navodi da mu je obilazak pomogao da stekne “pravu sliku o radu u nekoj IT kompaniji” I da to “nije samo sedenje I kucanje koda” već “dinamičan I fleksibilan posao”. Napominje da je naučio “mnogo o samoj struci, od naziva samih pozicija pa do toga koje su tehnologije najtraženije danas”. 

Paralelno sa posetama aktivna je i onlajn Discord zajednica u kojoj učesnici mogu međusobno da se povežu i komuniciraju. Organizatori pozivaju škole i nastavnike da im se jave na inicijativa@dsi.rs  kako bi njihovi učenici dobili priliku da se uključe u program.

Teme