Etno selo zajednice Jao napreduje u turizmu
Zelena Srbija
| 12.01.2023
|
access_time
15:30
FOTO: Xinhua/Wu Shengbin
"Sačinili smo listu ponuda i sastojaka za veliku večeru u novogodišnjoj noći", kaže 32-godišnja Pan Zaosiang iz grada Longđi.
Obučena u najlepšu prazničnu odeću - tradicionalnu nošnju etničke grupe Jao, Pan je rođena i odrasla u selu Dadžai, koje se nalazi u jezgru čuvene turističke atrakcije pirinčanih terasa Longđi, piše Sinhua.
Svetska turistička organizacija (UNWTO) uvrstila je ovaj zaseok među najbolja turistička sela 2022. godine zbog prekrasnog poljoprivrednog pogleda, ali Pan kaže da su se nekada mučili da sastave kraj s krajem.
Do sela Dadžaj, uklesanog u planine, bilo je veoma teško doći, a jedini put bila je uska blatnjava staza koja se cik-cak spuštala niz brda. Svakodnevne potrepštine i proizvodi za rad na farmi mogli su se dopremati samo kolima.
"Kada sam bila dete, žudela sam za spoljnim svetom, ali je za to obično bio potreban ceo dan i noć da bih peške stigla do centra najbiližeg grada", rekla je Pan.
Suočeni sa teškim životnim uslovima i pogoršanom ekološkom situacijom, meštani sela Dadžai su se okrenuli planinama i ogromnoj zemlji koju su povratile starije generacije.
Saradnjom sa turističkim kompanijama iz turističkog grada Guilina, meštani su postali akteri u razvoju zemljišta u jedinstveni terasasti pejzaž.
"Moja porodica obrađuje skoro 10.000 mu (oko 666 hektara) pirinča na terasastim poljima, a to znači bonus na kraju godine od preko 10.000 juana (oko 1.478 američkih dolara)", rekla je Pan, dodajući da svi održavaju tradicionalnu etničku arhitekturu.
S dolaskom sve većeg proja posetilaca, i drugi seljani poput Pan takođe su nanjušili rastuće poslovne mogućnosti u ugostiteljstvu i smeštaju.
Tokom ovogodišnjeg prolećnog festivala, očekuje se da će oko 230 domaćinstava širom sela biti potpuno popunjeno, rekao je Ju Ćiongtong, šef partije u Dadžaiju.
Takođe će biti održane proslave i razne vrste aktivnosti kojima će se predstaviti bogata istorija etničke grupe Jao. Turisti iz zemlje i inostranstva su veoma zainteresovani ne samo za prelepe predele već i za kulturu, rekla je Pan.
"Pripremila sam obilje lokalnih jela i specijaliteta kao što su kobasice, čili i lepljivi pirinač u bambusu da dočekam turiste tokom predstojeće nove godine", rekla je Pan.