Web Analytics
MUP: Važeći zakoni nisu predviđali starosnu granicu za streljanu, novi propisi za tri meseca - BetaRS

MUP: Važeći zakoni nisu predviđali starosnu granicu za streljanu, novi propisi za tri meseca

Hronika | Izvor: Beta | 14.05.2023 | access_time 08:50
MUP: Važeći zakoni nisu predviđali starosnu granicu za streljanu, novi propisi za tri meseca
Važeći zakoni u Srbiji nisu predviđali starosnu granicu za odlazak u steljanu, ali se podrazumevalo da roditelji tamo ne vode decu, izjavila je Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Ona je rekla da je Vlada Srbije, nakon dva masovna ubistva u Beogradu i Mladenovcu, MUP-u pored kontrole streljana naredila i da u naredna tri meseca sa Ministarstvom pravde napravi propise kojima će maloletnicima biti zabranjeno da ulaze u streljane i tamo imaju obuku.

"Ono što je specifično, kao jedan od zaključaka vlade je da u postojećem Krivičnom zakoniku bude predviđeno posebno krivično delo za ono punoletno lice koje maloletnom omogućava da dođe u kontakt sa vatrenom oružjem, ili ga obučava da rukuje oružjem", rekla je Otović Pjanović za Radio-televiziju Srbije.

Prema njenim rečima, to je ranije bilo obuhvaćeno kroz krivična dela "izazivanje opšte opasnosti", ili "teško delo opšte sigurnosti", ali će sada biti posebno.

Upitana šta građani da rade ukoliko vide dete u streljani, Otović Pjanović je navela da imaju obavezu da pozovu policiju, nakon čega će ona sprovesti odgovarajuću proceduru.

Teme