Web Analytics
Vučić sa stočarima: Odnos države prema poljoprivrednicima će biti promenjen - BetaRS

Vučić sa stočarima: Odnos države prema poljoprivrednicima će biti promenjen

Ekonomija | 18.05.2023 | access_time 11:15
Vučić sa stočarima: Odnos države prema poljoprivrednicima će biti promenjen

Odnos države prema poljoprivrednicima će biti promenje, u smislu češćih kontakata i razgovora o svim pitanjima od značaja za što jači razvoj ove privredne grane, obećao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnicima Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije.

"Predsednik je zahvalio poljoprivrednicima na otvorenosti i spremnosti da razgovaraju, istakavši da je razgovor osnova za rešavanje problema u svim oblastima, pa tako i u poljoprivredi, koja je pogođena brojnim neprilikama ne samo u našoj zemlji, već i širom Evrope", saopštio je kabinet Vučića.

Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšavanja poslovanja poljoprivrednika, predsednik je istakao da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara.

Vučić je rekao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

„Ukupan iznos povećanja je 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara“, istakao je on i dodao da će ta mera važiti za sva grla mlečnih krava.

Tema sastanka bile su premije za mleko koje će, kako je rekao Vučić, biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu, pri čemu će ukupno uvećanje iznositi tri milijarde dinara, dok će ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biti 15 milijardi dinara.

Na sastanku je dogovoreno ograničenje trgovačkih marži za koje se radi analiza mogućnosti, a usaglašavanje finalnih iznosa ograničenja u skladu sa zahtevima biće urađeno posle sastanaka sa mlekarima i trgovinskim lancima.

Vučić je obećao da će se lično angažovati na rešavanju urgentnih problema u poljoprivredi, navodi se u saopštenju.

Vučić: Biće povećane subvencije poljoprivrednicima, ispunjeni realni zahtevi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da će biti povećane subvencije poljoprivrednicima, odnosno ispunjeni njihovi realni zahtevi u skladu sa mogućnostima države.

On je novinarima u Novom Sadu rekao da je jutros imao sastanak sa predstavnicima udruženja proizvođača mleka, koji, prema njegovim rečima, nisu ucenjivali već su tražili pomoć i imali realne zahteve.

"Gledamo kako da pomognemo seljaku, običnom domaćinu, a ne tajkunima. Uvek smo bili otvoreni za razgovore, ali sa profesionalnim demonstrantima neću da razgovaram", rekao je Vučić.

Najavio je da će subvencije po grlu biti povećane sa 30.000 na 40.000 dinara, što je dodatni trošak za budžet od oko 20 miliona evra.

"Mlekari su tražili da se subvencije po litru mleka povećaju sa 15 na 20 dinara, a moj predlog je da budu povećane na 19 dinara", rekao je Vučić.

Prelevmani na uvoz tvrdih sireva, kako je dodao, biće povećani na 300 dinara po kilogramu.

"Ovo su izvanredne vesti za obične seljake, poljoprivrednike. Budžet sa poljoprivredu će sa povećanim davanjima biti uvećan na 900 miliona evra", rekao je Vučić.

Proizvodjači mleka: Prva runda razgovora sa Vučićem napeta

Predstavnici Udruženja proizvodjača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije završili su jutros prvu rundu pregovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kome su ispostavili zahteve, a nastaviće ih oko podne.

Predsednik udruženja proizvodjača Mačvanskog okruga, Goran Vasić, izjavio je danas za Betu da traže da se zaštiti domaće tržište od uvoza po damping cenama, trgovačka marža na mleko i mlečne proizvode ograniči na najviše 20 odsto, uvede prelevman za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu.

Na listi zahteva je i da se sledeće godine akciza i porez na dodatu vrednost ne obračunavaju na dizel za poljoprivrednike i, ako država ima novca, da poveća premiju na mleko i regres po grlu, kao i da se u Ministarstvo poljoprivrede postave stručni ljudi.

Vasić je, posle razgovora za Betu, rekao da su razgovori trajali sat ipo i da su bili "napeti sa obe strane".

"Izložili smo zahteve i čekamo da čujemo odgovor na nastavku razgovora oko podne", rekao je Vasić.

Dodao je da ako ne budu zadovoljni ispunjenjem zahteva da će doneti odluku na koji će način protestovati.

Sastanku u Predsedništvu su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar finansija Siniša Mali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Teme