Web Analytics
Kina objavila smernice za promociju novih energetskih vozila u ruralnim oblastima - BetaRS

Kina objavila smernice za promociju novih energetskih vozila u ruralnim oblastima

Zelena Srbija | 18.05.2023 | access_time 15:05
Kina objavila smernice za promociju novih energetskih vozila u ruralnim oblastima
Foto: Yang Guanyu/Xinhua

Kina je objavila smernice za podršku ljudima koji žive u ruralnim područjima da kupuju i koriste “nova energetska vozila”, sa fokusom na podsticanje izgradnje infrastrukture za punjenje.

Smernice su, kako piše Sinhua, zajednički objavili Nacionalna komisija za razvoj i reformu (NDRC) i Nacionalna uprava za energetiku.

Napominjući da je ogromno prostranstvo ruralnih područja trenutno nedovoljno opremljeno u pogledu infrastrukture za punjenje, u smernicama se navodi da će Kina ubrzati tempo kako bi osigurala punu pokrivenost stanicama za punjenje na nivou okruga i na nivou opština.

Kina će takođe podsticati razvoj lokacija na kojima uslovi dozvoljavaju upotrebu NEV-a u javnom prevozu, logistici i isporuci i drugim sektorima, i ponudiće potrošačke kupone stanovnicima ruralnih područja koji nameravaju da kupe NEV u oblastima okruga u kojima imaju registrovano stalno prebivalište, navodi se.

Kineska infrastrukturna mreža za punjenje ima najveći broj objekata za punjenje i najširu pokrivenost na svetu, kao i mogućnost da opslužuje sve vrste NEV-a, rekao je Meng Vej, portparol NDRC-a na konferenciji za novinare 17. maja. Ukupan broj punjača u Kini dostigao je 5,21 milion, dodao je Meng.

Razvoj NEV-a u Kini je ubrzan. Proizvodnja i prodaja NEV-a bili su 2,29 miliona odnosno 2,22 miliona u prva četiri meseca ove godine, zabeleživši rast od 42,8 odsto na godišnjem nivou, naveo je Meng, pozivajući se na podatke Kineskog udruženja proizvođača automobila.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija