Web Analytics
Poljoprivrednici potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva - BetaRS

Poljoprivrednici potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva

Ekonomija | 22.05.2023 | access_time 08:25
Poljoprivrednici potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva
FOTO: SLOBODAN MILJEVIC
Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja, koja su pet dana protestovala blokirajući saobraćaj traktorima, potpisali su danas sa ministarkom poljoprivrede Jelanom Tanasković u Vladi Srbije sporazum o ispunjenju zahteva.

Dogovor o prekidu protesta i uklanjanju blokada postugnut je u subotu, 20. maja, a najvažniji je povećanje subvencija po hektaru.

U pregovorima su pored ministarke poljoprivrede učestvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Ministarstvo poljoprivrede se sporazumom obavezalo se da će povećati osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju (po hektaru) sa 9.000 na 18.000 dinara u 2023. godini i podići maksimalnu granicu površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju na 100 hektara, počev od prvog januara 2024. godine

Povećana je premiju za mleko sa 15 na 19 dinara po litru i podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu.

Ukinuto je 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću i potpuno za narednu godinu.

Ministarstvo se obavezalo da će sprovesti analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda i intenzivno nastaviti komunikaciju sa proizvođačima mleka.

Predviđeno je da bude regulisano tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka i da se nađe rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan.

Sporazum predviđa i analizu tržišta žitarica i uvođenje takozvanog plavog dizel koji se odnosi na olakšice u iznosu akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Učesnici protesta poljoprivrednika biti izuzeti, odnosno neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu.

U planu je i nastavak pregovora poljoprivrednica i predstavnika Vlade o budućem agrarnom budžetu, novoj agrarnoj politici i subvencijama u najkraćem mogućem roku.

Poljoprivrednici su se obavezali da će se povući sa ulica i da će se komunikacija sa Ministarstvom poljoprivrede nastaviti ubuduće mirnim putem.
Teme