Web Analytics
Američki senator: Za Srbiju nema budućnosti u savezu sa Rusijom - BetaRS

Američki senator: Za Srbiju nema budućnosti u savezu sa Rusijom

Politika | Izvor: Beta | 25.05.2023 | access_time 20:35
Američki senator: Za Srbiju nema budućnosti u savezu sa Rusijom
Američki senator Kristofer Marfi (Christopher Murphy) izjavio je danas u Beogradu da za Srbiju nema budućnosti u savezu sa Rusijom i izrazio nadu da će se Beograd pridružiti sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, koji je posetio zajedno sa senatorom Gerijem Pitersom (Gary Peters), Marfi je rekao da je "ruska invazija apsolutna katastrofa", izrazivši uverenje da će Rusija "na kraju biti poražena u tom sukobu", prenosi Asošiejted pres.

"Budućnost za Srbiju je sa Evropskom unijom i sa SAD, ne sa Rusijom. Sa Rusijom nema budućnosti. Oni (Rusija) će biti uništeni, trajno će biti država parija na međunarodnom nivou posle ove invazije", kazao je Marfi.

Upitan o učešću direktora srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Moskvi, Marfi je odgovorio da Rusija "očigledno ovih dana traži prijatelje" i upozorio da "nije konstruktivno" da bilo koja država stane uz ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Ono što Rusija radi u Ukrajini je neprihvatljivo. Zaista se nadam da je budućnost Srbije sa Evropskom unijom, ona je povezana sa SAD i što pre budemo mogli da imamo veću usklađenost u politici prema Rusiji, to bolje", naveo je Marfi.

Odgovarajući na pitanje o ruskom uticaju u Srbiji, Marfi je rekao da Rusija ima veliko medijsko prisustvo u celom regionu i da Srbija treba da se postara "da svi znaju ko je izvor informacija i koja je agenda iza tog izvora", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Svakako želimo partnerstvo sa svakim ko želi više da radi na označavanju izvora dezinformacija i u borbi protiv dezinformacija", kazao je Marfi.

Američki senator je govorio i o dijalogu Beogradu i Prištine i ukazao da obe strane "treba da budu ponosne" na dogovor lidera Kosova i Srbije o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, koji je opisao kao "iskorak".

On je, međutim, upozorio, da brzo treba primeniti ono što je dogovoreno, i ukazao da dogovor "zahteva da obe strane preduzmu korake u implementaciji".

"Mislim da ne treba da prođe još godinu dana da bi se osmislilo kako da se uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom u skladu sa Ustavom Kosova. Ne bi trebalo da traje još godinu dana da Srbija ispuni svoje obaveze i dozvoli Kosovu da se učlani u međunarodne organizacije", kazao je Marfi.

Marfi i Piters su danas u Beogradu razgovarali sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, ali i sa predstavnicima nekoliko opozicionih proevropskih partija. Oni su takođe odali poštu žrtvama masovnog ubistva u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" 3.maja.

Povodom mera kontrole naoružanja koje je srpska vlast preduzela posle dva masovna ubistva u zemlji, Marfi je izrazio nadu da će Srbija "odgovoriti drugačije nego SAD".

"Nadam se da će Srbija odgovoriti drugačije od SAD, koje su oguglale na ove masovne zločine. Srbija ima priliku da pokaže svetu da ravnodušnost nije opcija", rekao je američki senator.

On je takođe izrazio nadu da će vlast uspeti da se usaglasi sa opozicijom oko mera "koje će osigurati da samo prikladni ljudi mogu da imaju pristup oružju" i da će masovni protesti u organizaciji opozicije "dovesti, makar kratkoročno, do toga da sve strane sednu zajedno i razgovaraju o zajedničkom rešenju i zajedničkom odgovoru".

Marfi i Piters su došli u Beograd u sklopu jednonedeljne turneje po Zapadnom Balkanu, tokom koje su posetili i Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Kosarka

Zelena Srbija

IT